Američka kazališna nagrada Tony dodijeljena 59. puta

"MONTY Pythons Spamalot", glazbena verzija britanske klasične komedije "Monty Python and the Holy Grail", osvojila je u nedjelju u New Yorku američku kazališnu nagradu Tony za najbolji mjuzikl.

Nagrada za najbolju kazališnu dramu pripala je predstavi "Doubt" Johna Patricka Shanleyja o svećenikovoj sumnjivoj sklonosti dječacima, s radnjom smještenom u parohijalnoj školi u Bronxu. Drama je osvojila i nagradu za najboljeg redatelja Douga Hughesa, najbolju glumicu Cherry Jones i najbolju sporednu glumicu Adriane Lenox.

"Spamalot", koji je pobijedio 14 drugih suparnika, također je dobio nagradu za najboljeg redatelja Mikea Nicholasa i najbolju glumicu Saru Ramirez - u mjuziklu.

Dodjela održana u Radio City Music Hallu nije privukla samo glumce s Broadwayja već i filmske i televizijske zvijezde koje su se pojavile u predstavama ove sezone, uključujući Christinu Applegate, Jeffa Goldbluma, Hanka Azariu i Davida Hydea Piercea.

Glumac Billy Crystal krenuo je otvarati show kao da je domaćin (što je radio nekoliko puta uspješno na dodjeli Oscara), ali je tada primio poziv s mobitela od glumca Hugha Jackmana, pravog domaćina koji je preuzeo ulogu do kraja priredbe. Jackmanu je ovo treća godina u ulozi domaćina.

Crystal nije otišao praznih ruku jer je osvojio nagradu za poseban kazališni događaj za one man show pod naslovom "700 nedjelja" u kojem se prisjeća svojeg djetinjstva na Manhattanu.

Dramski pisac Edward Albee, autor klasika poput "Tko se boji Virginie Woolf?", dobio je posebnu nagradu za životno djelo Tony.

Pročitajte više