Američka komora za odgodu novog oporezivanja kave i slatkih pića u Hrvatskoj

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

AMERIČKA gospodarska komora (AmCham) predložila je danas odgodu stupanja na snagu uredbe o načinu izračuna posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića do 1. siječnja 2021. godine "kako bi se osigurala predvidivost poslovnog okruženja". 

"Predlažemo odgodu stupanja na snagu uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića do 1. siječnja 2021. kako bi se osigurala predvidivost poslovnog okruženja", ističe u priopćenju izvršna direktorica AmCham Andrea Doko Jelušić.

Inače, nacrtom uredbe predlažu se promjene u oporezivanju bezalkoholnih pića, i to prema udjelu šećera.

Nužno voditi računa o pravovremenoj prilagodbi poslovnih subjekata

Nacrt uredbe, kako zamjećuju iz AmChama, objavljen je 15. veljače s prijedlogom stupanja na snagu 1. ožujka.

AmCham smatra kako takva odluka nije u skladu s postupanjem Ministarstva financija koje je posljednjih godina imalo pohvalnu praksu donošenja zakonodavnih izmjena potkraj tekuće godine, uz stupanje na snagu u nadolazećoj.

"Stoga predlažemo odgodu stupanja na snagu uredbe do 1. siječnja 2021. godine", izjavila je Doko Jelušić te dodala kako je nužno voditi računa o pravovremenoj prilagodbi poslovnih subjekata na koje utječe promjena zakonodavstva, posebice ako se radi o izmjenama koje uključuju veće financijsko opterećenje.

Predlažu dodatne izmjene uredbe

"Poslovnim subjektima potrebno je omogućiti dostatno vrijeme za uvođenje promjena u svoje poslovne planove i budžete", poručila je Doko Jelušić.

Iz AmChama podržavaju nastojanja vlade za unaprjeđenje zdravlja hrvatskih građana te pozivaju na definiranje sveobuhvatnog rješenja borbe protiv pretilosti.

Porez usmjeren na određenu industriju a da u javnozdravstvenom i poreznom smislu ne nudi cjelovito rješenje problema treba revidirati, smatraju u AmChamu, iz kojeg predlažu i dodatne izmjene uredbe.

Kombinacija fiksnog i varijabilnog poreznog opterećenja u suprotnosti je s deklariranim ciljevima

"Budući da se uvodi varijabilni model oporezivanja, potrebno je ukinuti bazično fiksno opterećenje. Ovakav model, kombinacije fiksnog i varijabilnog opterećenja, u suprotnosti je s deklariranim ciljevima zakona i povećava kompleksnost primjene", smatraju u AmChamu.

Predlažu i ukidanje svakog oporezivanja bezalkoholnih pića koja sadrže metil-ksantin ili taurin, s obzirom na to da, kako navode, ne postoje dokazi njihove štetnosti niti njihovo oporezivanje doprinosi ostvarenju ciljeva zakona.

Predstavnici industrije bezalkoholnih pića žele proaktivno doprinositi unaprjeđenju zdravlja u Hrvatskoj, ističu iz AmChama, napominjući kako partnerstvo industrije s nadležnim institucijama u javnozdravstvenim kampanjama može biti primjer dobre prakse odgovornog ponašanja u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Uredba u javnoj raspravi do 29. veljače

Za produktivnu suradnju industrije i nadležnih institucija na ostvarenju zajedničkih ciljeva i osiguranju potrebnih financijskih sredstava nužno je dugoročno planiranje aktivnosti i troškova, ističu iz AmChama i pozivaju na definiranje višegodišnjih planova vezanih uz zakonodavne izmjene.

Inače, uredba je u javnoj raspravi od 15. do 29. veljače.

Ministar financija Zdravko Marić je sredinom veljače obrazložio kako će se uredbom trošarina na bezalkoholna pića podijeliti na dva dijela - ostao bi fiksni dio, ali bi bio snižen s 40 na 20 kuna po hektolitru na sva bezalkoholna pića, i to neovisno o drugoj varijabli - udjelu šećera.

"Uredbom će biti točno propisana četiri razreda - ona bezalkoholna pića koja u sebi imaju manje od 2 grama šećera neće uopće imati taj varijabilni dio; za ona s 2 do 5 grama šećera plaćat će nekih 10 kuna na hektolitar; od 5 do 8 grama 30 kuna, a zadnji razred 60 kuna. U prijevodu, kada to zbrojite, kod nekih pića će doći i do pojeftinjenja ovisno o udjelu šećera u sadržaju samog pića, dok će kod nekog doći do povećanja trošarina", izjavio je tada ministar financija, dodajući da su kao zasebna kategorija prepoznata energetska pića.

HUP I HGK: Svakom novom oporezivanju industrije treba pristupati racionalno i promišljeno

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su sredinom veljače poručili kako će najavljeno povećanje posebnog poreza za duhanske proizvode, alkoholna i bezalkoholna pića negativno utjecati na domaću industriju i pogodovati razvoju crnog tržišta.

Svakom novom oporezivanju industrije treba pristupati racionalno i promišljeno, vodeći računa i o negativnim utjecajima takvih odluka na gospodarstvo, kazali su tada.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) smatraju da je, s obzirom na značaj domaće prehrambeno-prerađivačke industrije u segmentu proizvodnje pića, Ministarstvo financija trebalo prije predlaganja reforme trošarinskog sustava/sustava posebnih poreza načiniti detaljnu prethodnu procjenu učinaka istog na obrazac potrošnje i zdravlje potrošača te na konkurentnost domaće proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića te šećera.

HGK drži kako je pitanje trošarina/posebnih poreza na određene proizvode/sastojke nužno razmotriti u širem kontekstu drugih mjera usmjerenih na očuvanje i poboljšanje zdravlja, prvenstveno onih mjera vezanih uz edukaciju potrošača o uravnoteženoj prehrani i zdravom načinu života.

Pročitajte više