Američka mornarica ide u gruzijsku luku pod ruskom okupacijom

AMERIČKA RATNA MORNARICA će poslati dva svoja broda u Poti, gruzijsku luku koja se nalazi pod ruskom okupacijom nakon završetka rusko-gruzijskog rata.

Washington je objavio kako će razarač USS McFall i još jedan brod u luci Poti usidriti sutradan, a da ih je za to zamolila gruzijska vlada.

Američki ratni brodovi - USS McFaul, zapovjedni brod USS Mount Whitney i patrolni brod Obalne straže USCGS Dallas - su već ranije uplovili u gruzijske vode kako bi iskrcali humanitarnu pomoć za Gruziju te se usidrili ispred luke Batumi na južnom dijelu gruzijske crnomorske obale. Ta luka, međutim, nije pogodna za brodove takve veličine.

Luka Poti, koja je jedina opremljena za primanje američkih brodova, nalazi se pod kontrolom ruskih "mirotvoraca" koji su objavili kako će pregledavati svaki iskrcani tovar. Vjeruje se kako Washington demonstracijom svoje pomorske sile želi natjerati Moskvu da povuče svoje snage iz Gruzije. Takva demonstracija bi, s druge strane, mogla dovesti do incidenata, odnosno direktnog rusko-američkog sukoba s nesagledivim posljedicama.

D.A.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.