Američka priča: Kako sam zlostavljana u Hrvatskoj

"POLICAJAC je često dolazio u našu kuću. Vidio bi znakove zlostavljanja, a onda bi izašao van s mojim ocem. Umjesto da ga uhiti, oni bi otišli u obližnji kafić gdje bi se napili", stoji u knjizi "Bijeg iz očaja: Preživljavanje hrvatske obitelji" koju je napisala 58-godišnja Katarina Tepeš i objavila u SAD-u. Naima, Katarina je opisala svoje djetinjstvo u Hrvatskoj, koje je obilježeno zlostavljanjem i silovanjem njenog oca alkoholičara.

Silovanja i premlaćivanja

Knjiga ne predstavlja samo portret jedne obitelji obilježene neprestanim zlostavljanjem već i o običajima u Hrvatskoj, te posebice kako se društvo odnosilo prema njenoj obitelji u kojoj je bilo čestih silovanja i premlaćivanja. New York Daily News objavio je danas recenziju knjige, koja je izašla krajem prošle godine, a u kojoj stoji kako se istinita priča događala u Hrvatskoj iza zavjese komunizma.

"Otac me udario tako snažno da sam osjetila kako mi puca kost u nozi. Bol koju sam osjećala bila je nesnosna i trajala je mjesecima. Kao dodatnu kaznu otac je zabranio majci da me odvede liječniku", samo je jedan dio sjećanja Tepeš na teško djetinjstvo.

Priznati da si alkoholičar bilo je nezamislivo

U knjizi Tepeš posebno obrađuje i okruženje u kojemu je živjela odnosno ljude koji su znali što se događa, ali nikada nisu pomogli. Kako navodi u jednom dijelu knjige, njen otac bio je alkoholičar, međutim u svakom normalnom društvu trebalo je hrabrost podići se i priznati "Da, ja sam alkoholičar". Tepeš tada opisuje običaje i ljude u Hrvatskoj u kojoj je jedno takvo priznanje jednostavno nezamislivo.

"Riječ je o 'macho' društvu. Priznati da si alkoholičar jednostavno nije bilo prihvatljivo. Takvo je bilo vrijeme u kojem nije bilo dozvoljeno osobno se izjasniti, a kamoli politički", zapisala je Tepeš u svojoj knjizi. Posebno bolan za nju bio je, nakon mnogo godina, povratak u rodni grad zbog pogreba svog oca. Tada ju je posebno dirnula propovijed lokalnog svećenika koji je vodio pogreb.

Svećenik uvijek okretao glavu

"Gledala sam svećenika i slušala što govori i bilo mi je nevjerojatno sjetiti se koliko je puta taj čovjek vidio moju majku s masnicama na licu, bez zubiju i slomljenim kostima. Umjesto da pomogne uvijek je okretao glavu na drugu stranu i nije govorio ništa", stoji u knjizi Katarine Tepeš kao i dodatak kako je napokon uz pomoć svoje rođakinje uspjela pobjeći iz Hrvatske i doći u New York kada je imala 17 godina.

M.M.
Foto: NY Daily News
 

Pročitajte više