Američka ratna mornarica ima novo, jako moćno oružje na Pacifiku

Ilustracija: EPA

SUVREMENI ratni brod američke ratne mornarice koji plovi vodama Tihog oceana opremljen novim oružjima mogao bi, prema mišljenju analitičara, promijeniti odnos snaga u nestabilnim područjima kao što je Južno kinesko more, javlja CNN.

USS Gabrielle Giffords je brz ratni brod opremljen novim krstarećim projektilima koji lete iznad površine mora i stoga ih je teško opaziti na radaru, te bespilotnim helikopterom koji projektilima pomaže u ciljanju. Projektili su napravljeni tako da mogu manevrirati i izbjegavati neprijateljsku obranu.

Glasnogovornik američke Treće flote komodor John Fage potvrdio je to za CNN i istaknuo da će ovo oružje povećati borbenu moć američke ratne mornarice. SAD i Kina se međusobno optužuju za naglu militarizaciju Južnog kineskog mora, područja u kojem mnoge zemlje ističu svoje interese, ali većinu tog mora pokriva Kina.

30 posto veći doseg

USS Gabrielle Giffords prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad, no u planu je opremanje više od 30 brodova tim novim oružjem. Radi se o brodovima koji mogu manevrirati u plićim morima te oko otoka i obalnih područja. Novi projektili (Naval Strike Missile) razvijeni su prvotno za norvešku vojsku i uspješno su testirani na američkom ratnom brodu Coronado 2014., a SAD ih je kupio 2018. putem tvrtke Raytheon.

Ključna značajka novih projektila je njihov doseg koji iznosi više od 100 milja, što je 30 posto više u odnosu na doseg projektila Harpoon koje je američka ratna mornarica koristila do sada.

Pročitajte više