Američka rezolucija o Iraku - Francuzi nisu zadovoljni

FRANCUSKA je u petak izvijestila kako nije zadovoljna novim američkim prijedlogom rezolucije o Iraku, koji će biti predstavljen UN-ovu Vijeću sigurnosti, a svrha mu je uvjeriti saveznike u potrebu slanja većeg broja vojnika u Irak te osiguravanje veće svote novaca za obnovu te zemlje.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Herve Ladsous izjavio je kako Francuzi smatraju da prijedlog ne odražava drukčiji pristup problemu za koji se oni zalažu, no istaknuo je da Francuska ne namjerava iskoristiti veto Vijeća sigurnosti kojim raspolaže za blokiranje bilo koje nove američke rezolucije o Iraku.

"Naš je prvi dojam je da se u ovom revidiranom prijedlogu naša zabrinutost uzima u obzir u vrlo ograničenoj mjeri i u njemu se ne vidi promjena pristupa koji mi zagovaramo. Unatoč tomu, pozorno ćemo nastaviti pratiti razvoj američkog prijedloga", rekao je Ladsous novinarima.

Ladsous je ponovio francuski zahtjev prema kojemu bi se prijelazna iračka vlada trebala uspostaviti što je prije moguće te postupno dobiti potpunu izvršnu vlast, a taj bi se proces realizirao pod nadzorom UN-a. "Naše stajalište dijeli velik broj zemalja, među kojima su i zemlje članice Vijeća sigurnosti", kazao je.

Pročitajte više