AMERIČKE SANKCIJE LIBIJI NISU UKINUTE

Administracija američkog predsjednika Georgea Busha u ponedjeljak je objavila kako neće ukinuti sankcije protiv Libije no nije otklonila mogućnost poboljšanja odnosa dvije zemlje pod uvjetom da Libija ispuni obećanje o ukidanju programa razvoja nuklearnog i kemijskog oružja.

"S libijskim poduzimanjem uvjerljivih koraka, Sjedinjene Države poduzet će konkretne korake kako bi pokazale da su zamijetile napredak Libije", kaže se u priopćenju Bijele kuće objavljenom tijekom Bushova posjeta St. Louisu.

Zadržavanje sankcija protiv Libije bilo je očekivano.

Libijski premijer prošlog je tjedna izjavio da Libija neće biti obvezna platiti preostalih šest milijuna dolara obećanih svakoj od obitelji žrtava poginulih na letu Pan Am-a 103 iznad škotskog Lockerbiea 1988. ako SAD ne ukinu sankcije do 12. svibnja.

Premijer Shokri Ghanem rekao je u intervjuu za New York Times da SAD trebaju nagraditi Libiju zbog njezina odustajanja od razvoja zabranjenog oružja ukidanjem sankcija, što bi omogućilo američkim naftnim kompanijama da se ovog proljeća vrate u Libiju kao i odmrzavanje milijardu dolara u američkim bankama.

Pročitajte više