Objavljeni detalji o američkom bombardiranju civila u Mosulu: Djeca su vrištala pod ruševinama

Foto: Getty Images

U JEKU silovite bitke za irački grad Mosul američke zračne snage skrivile su možda i najsmrtonosniji incident u ratu protiv Islamske države dosad.

>> Iračke snage zaustavile napad u Mosulu jer je pobijeno previše civila

Tragedija je, nažalost, mnogo veća nego što je morala biti zbog nemogućnosti spasilačkih službi da dođu do mjesta napada. Preživjeli susjedi danima su sami prekapali ruševine, očajnički pokušavajući spasiti one koji su ostali zatrpani u ruševinama tri uništene kuće.

Nitko nije ostao živ ispod ruševina

Kako javlja Guardian, spasioci su došli iz stotinama kilometara udaljenog Bagdada u Mosul, ali nisu mogli ući u četvrt Džadida u kojoj su se zračni udari dogodili. Kada su u srijedu konačno došli, nitko nije ostao živ. 

Gotovo 80 tijela izvučeno je iz samo jedne od tri srušene kuće, gdje su se žrtve sklonile od borbi između ISIS-a i iračkih specijalnih snaga, na savjet lokalnih starješina. Svjedoci su opisali zračne udare kao "neumoljive i strahovite". 

Svjedoci tvrde da su džihadisti ISIS-a postavili snajperista na krov kuće u kojoj se skrio najveći broj civila, no da se borci nisu krili među samim civilima. "Dani nakon (napada) bili su grozni. Djeca su vrištala ispod ruševina. Nitko im nije došao pomoći. Policija nam je jučer rekla da nije mogla ništa napraviti", kazao je za Guardian Madžid al-Nadžim, stojeći pored tijela svojeg nećaka na lokalnom groblju.

Činjenica da je američki zrakoplov svejedno bombardirao metu povlači za sobom pitanja o pravilima ratovanja međunarodne koalicija predvođene SAD-om u vojnoj operaciji protiv ISIS-a.

Naime, ovo nije prvi incident takvog tipa. U nedavnim zračnim udarima u Siriji, američke zračne snage ubile su najmanje 90 ljudi, velikom većinom civila.

Američka vojska priznala napad i pokrenula istragu

Američka vojska priznala je u subotu da je njen zrakoplov, na zahtjev iračkih snaga sigurnosti, 17. ožujka pogodio lokaciju u zapadnom Mosulu. Glavno američko zapovjedništvo objavilo je u priopćenju da te optužbe shvaća ozbiljno i da je otvorilo istragu kako bi "utvrdilo činjenice u pogledu tog napada i točnosti optužbi u vezi civilnih žrtava."
 
Guverner pokrajine rekao je da je poginulo više od 130 civila, a neimenovani irački general rekao je da je u napadima oštećeno više od 27 stambenih zgrada, od kojih su tri posve uništene.
 
Predsjednik iračkog parlamenta Salim al-Džabouri izrazio je u subotu zabrinutost zbog ubojstva civila u operaciji preuzimanja kontrole nad Mosulom i pozvao službe sigurnosti da hitno dostave parlamentu izvješća o tome. "Ovo što se događaja jako je opasno i ne može se tolerirati", rekao je.
 
Više od 3 tisuće civila ubijeno od početka bitke za zapadni Mosul
 
Službeni irački izvor rekao je za agenciju DPA u petak da je više od 3000 civila ubijeno u Mosulu od 19. veljače kada je pokrenuta operacija u svrhu istjerivanja Islamske države iz zapadnog Mosula.
 
Ujedinjeni narodi također su izrazili duboku zabrinutost zbog incidenta. "Šokirano smo zbog užasnog gubitka života", priopćila je humanitarna koordinatorica UN-a za Irak Lisa Grande.

Pročitajte više