Američke sportašice koje je zlostavljao liječnik dobile 380 milijuna dolara odštete

SAVEZNI sud u Indiani potvrdio je nagodbu od 380 milijuna dolara između Američkog gimnastičkog saveza, Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora i stotine žrtava.

Radi se o više od 500 gimnastičarki koje je seksualno zlostavljao Lawrence Nassar. Ova nagodba je posljednje poglavlje jednog od najvećih skandala u povijesti američkog sporta, piše AP.

Dogovor o nagodbi je najavljen tijekom postupka pred sudom u Indiani. Sredstva će također obeštetiti olimpijske pobjednice Simone Biles, McKayla Maroney i Aly Raisman.

Financijska odšteta samo je dio nagodbe. Žrtve će također dobiti niz nenovčanih odredbi, poput mjesta u upravnom odboru Američkog gimnastičkog saveza te temeljit uvid u kulturu i praksu te organizacije koja je godinama dopuštala osobama poput Nassara da zlostavljaju žrtve.

Neke žrtve pokušale samoubojstvo

Žrtve su patile od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, dok su neke od njih pokušale samoubojstvo zbog Nassarovog zlostavljanja, počinjenog pod izlikom liječenja.

Dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije osuđen je 2018. na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja mladih gimnastičarki, uključujući dobitnice olimpijskih medalja.

Osim što je radio za olimpijske timove, Nassar je bio i liječnik ekipe gimnastičarki s državnog sveučilišta Michigan.

Rachael Denhollander, prva žena koja je javno progovorila o Nassarovu zlostavljanju 2016., kritizirala je sveučilište jer nije primjereno istražilo optužbe.

I žrtve i drugi kritizirali su američki gimnastički savez jer je godinama ignorirao pritužbe i nastojao ih umanjiti kako bi izbjegao negativan publicitet.

Pročitajte više