AMERIČKI BDP RASTAO 4 POSTO, SLABIJE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 4 posto u posljednjem tromjesječju 2003. što je slabije nego što se očekivalo, ali još uvijek pokazuje da je američko gospodarstvo u snažnom usponu.

BDP je porastao 4 posto u zadnjem tromjesječju nakon što je u trećem ostvario najviši rast u posljednjih skoro 20 godina od 8,2 posto, izvijestilo je u petak američko ministarstvo trgovine.

Mnogi američki ekonomski analitičari predviđali su rast BDP-a od 5 posto.

Za cijelu 2003. godinu američka ekonomija je rasla solidnih 3,1 posto, u usporedbi s 2,2 posto u 2002.

BDP mjeri vrijednost svih dobara i usluga proizvedenih u SAD-u i smatra se najcjelovitijim mjerilom stanja gospodarstva.

Unatoč izvanrednom rastu u drugoj polovici godine američko gospodarstvo ostvaruje vrlo slab rast zapošljavanja i plaća što može predstavljati problem za predsjednika Busha koji želi reizbor na predsjedničkim izborima u studenom 2004. U prosincu je otvoreno samo 1.000 novih radnih mjesta, dok je od siječnja 2001. kada je Bush preuzeo dužnost predsjednika američko gospodarstvo izgubilo 2,3 milijuna radnih mjesta.

Američka Središnja banka (Federal Reserve) odlučila je u srijedu zadržati ključne kratkoročne kamatne stope na 1 posto, najnižoj stopi u posljednjih 45 godina kako bi dala poticaj rastu gospodarstva. Banka je, međutim, odbacila obećanje da će ih zadržati za "znatno razdoblje" navodeći ekonomiste na pomisao da će ih povećati ovoga ljeta, dok drugi vjeruju da će ostati tijekom cijele godine.

Nizak tečaj dolara doveo je visokog rasta američkog izvoza od 19,1 posto u posljednjem kvartalu prošle godine, nadmašujući rast uvoza od 11,3 posto što je pridonijelo rastu BDP-ja.

Analitičari očekuju da će u 2004. američko gospodarstvo rasti nešto jače od 4 posto.

(Hina) sl br

Pročitajte više