Američki dezerter Charles Jenkins na slobodi

AMERIČKA vojska oslobodila je u subotu Charlesa Jenkinsa, bivšeg vodnika koji je dezertirao prije 40 godina i prebjegao u Sjevernu Koreju, što će mu omogućiti da se uskoro definitivno skrasi s obitelji u Japanu i zaključi nevjerojatnu sagu iz Hladnog rata.

Osuđen početkom mjeseca na simboličnu kaznu od 30 dana zatvora, 64-godišnji dezerter oslobođen je zbog dobrog vladanja šest dana prije odsluženja kazne.

Jenkins je helikopterom Black Hawk premješten iz američke mornaričke baze Yokosuka u predgrađu Tokija u susjedni kamp Zama, glavni stožer američke vojske u Japanu, gdje će provesti još nekoliko dana kako bi ispunio formalnosti oko povratka u civilni život.

Bivšeg vodnika vojni sud je osudio 3. studenoga na 30 dana zatvora i izbacio iz američke vojske zbog sramotnog ponašanja. Kazna se smatra blagom jer mu je prijetio doživotni zatvor.

"Priznao je krivicu za dezerterstvo i suradnju s neprijateljem" u okviru nagodbe s američkim vojnim pravosuđem.

Podrijetlom iz Sjeverne Karoline, Jenkins je nestao jedne ledene noći u siječnju 1965. dok je patrolirao duž granice između Sjeverne i Južne Koreje. Htio je izbjeći odlazak u Vijetnam i bio je uvjeren da će ga Sjevernokorejci predati Sovjetskom Savezu te da će se potom moći vratiti u SAD.

U Sjevernoj Koreji je upoznao suprugu, Japanku koja je u tu zemlju došla nakon što su je oteli agenti službenog Pjongjanga 1978. godine. Ona je vraćena u domovinu s još četvoro otetih japanskih državljana 2002. godine, ali je morala ostaviti svoju obitelj u Sjevernoj Koreji.

Charles Jenkins je s njihove dvije kćerke uspio izaći iz Sjeverne Koreje u srpnju ove godine, te se pridružio svojoj supruzi u Japanu gdje da je dočekala optužnica američke vojske za dezerterstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.