Američki diplomat desetljećima špijunirao za komuniste. Dobio 15 godina zatvora

Foto: EPA

Bivši američki diplomat osuđen je jučer na 15 godina zatvora nakon što je priznao da je djelovao kao agent Kube u slučaju koji je Ministarstvo pravosuđa nazvalo jednim od najdalekosežnijih i najdugotrajnijih infiltracija u visoke razine američke vlasti.

Victor Manuel Rocha, američki veleposlanik u Boliviji od 2000. do 2002., radio je za State Department od 1981. do 2002., uključujući i kao član Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće od 1994. do 1995., prema sudskim dokumentima. Priznao je krivnju po dvije optužbe, uključujući i djelovanje u svojstvu protuzakonitog stranog agenta. Optužen je u prosincu.

Rocha (73) je potajno podržavao vladajuću Komunističku partiju Kube i pomagao u prikupljanju obavještajnih podataka protiv Washingtona više od četiri desetljeća, uključujući i tijekom 20-godišnje karijere u State Departmentu, prema američkim tužiteljima.

Možda se nikada neće saznati puni opseg Rochinog špijuniranja

"Današnjim priznanjem krivnje okončano je više od četiri desetljeća izdaje i prijevare gospodina Roche", rekao je David Newman, viši dužnosnik za nacionalnu sigurnost u Ministarstvu pravosuđa SAD-a, tijekom konferencije za novinare u Miamiju.

"Većinu svog života gospodin Rocha je živio u laži", dodao je Newman. Rocha je priznao da je desetljećima radio za Kubu i pohvalio se svojom sposobnošću da izbjegne otkrivanje ne sluteći da to govori na nizu sastanaka 2022. i 2023. s tajnim agentom FBI-ja koji se predstavio kao predstavnik vanjske obavještajne službe Kube, prema kaznenoj prijavi podnesenoj na saveznom sudu u Miamiju.

“Ono što smo učinili…ogromno je. Više od grand slama”, rekao je Rocha tajnom agentu, stoji u pritužbi. Rocha je pristao priznati krivnju u sklopu dogovora sa saveznim tužiteljima koji od njega zahtijeva da otkrije detalje svojih interakcija s kubanskom obavještajnom službom.

Ali američki dužnosnici rekli su da možda nikada neće saznati puni opseg Rochine suradnje s Havanom. Rocha je tražio položaje koji bi mu omogućili pristup osjetljivim informacijama i utjecaj na američku vanjsku politiku, prema tužiteljima.

Pročitajte više