Američki državni odvjetnik snažno branio Trumpa uoči objave Muellerovog izvješća

Foto: EPA

AMERIČKI državni odvjetnik William Barr u četvrtak je odlučno branio predsjednika Donalda Trumpa uoči objave revidirane verzije izvješća posebnog istražitelja Roberta Muellera o utjecaju Rusije na američke izbore 2016. godine, naglasivši kako se u izvješću navodi da ne postoji povezanost Trumpove kampanje i Moskve.

Revidirana verzija Muellerova izvješća objavljena je na internetu, na stranicama ministarstva pravosuđa, a Barr je kazao da su kopije izvješća poslane i u Kongres.

Izvješće, koje ima 448 stranica, djelomično je zatamnjeno kako bi se zaštitile povjerljive informacije povezane s istragom te ostali osjetljivi podaci.  

Barr, državni odvjetnik kojeg je imenovao Trump, održao je povodom dugoočekivanog objavljivanja izvješća novinsku konferenciju kako bi ponudio svoju verziju narativa o Muellerovoj istrazi koja bi mogla biti prekretnica u Trumpovom burnom mandatu.

Kaže da je Trump u situaciji bez presedana i da su ga agenti i tužitelji pratili i prije nego što je preuzeo mandat

"Predsjednik Trump nalazi se u situaciji bez presedana. Čim je preuzeo mandat i pokušao vršiti svoje dužnosti kao predsjednik, federalni agenti i tužitelji pratili su njegovo djelovanje prije i nakon što je preuzeo mandat, kao i djelovanje nekih njegovih suradnika", rekao je Barr.

"Istovremeno su se u medijima pojavila nagađanja o predsjednikovoj osobnoj odgovornosti. Međutim, kao što je i od početka govorio, nije bilo nikakve umiješanosti", dodao je Barr, jedan od nekolicine ljudi koji su vidjeli cijelo izvješće.

Saznanja iz izvješća vjerojatno će potaknuti nove političke sporove u Kongresu i predsjedničkoj kampanji za izbore 2020. na kojima, u duboko podijeljenoj zemlji, Trump očekuje biti ponovno odabran.

Nekoliko trenutaka nakon što je Barr završio s novinskom konferencijom, Trump je na svom Twitter profilu objavio svoju fotografiju s riječima: "Nema zavjere. Nema opstrukcije. Za radikalno lijeve demokrate i one koji me mrze - igra je gotova."

Barr je rekao kako su Trumpovi osobni odvjetnici "dobili priliku pročitati posljednju verziju revidiranog izvješća prije nego što bude javno objavljeno", saznanje koje će zasigurno razljutiti demokrate u Kongresu.

"Ruska vlada htjela se umiješati u američke izbore, ali nisu bili u suradnji s Trumpom"

Iz Wall Streeta su Barrove komentare primili s oprezom te je indeks S&P 500 bio u blagom porastu tijekom novinske konferencije, a nakon njezina završetka našao se u gubicima.

"Ruska vlada htjela se umiješati u naš izborni proces, no zahvaljujući temeljitoj istrazi posebnog savjetnika, sada znamo da ruski operativci koji su osmislili taj plan nisu bili u suradnji s predsjednikom Trumpom ili njegovom kampanjom", izjavio je Barr.

Očekuje se kako će izvješće otkriti nove detalje o jednom od najvećih pitanja istrage, uključujući i opseg i prirodu Trumpove interakcije s Rusijom tijekom kampanje te radnji koje je potencijalno poduzeo kako bi omeo istragu, uključujući i otpuštanje šefa FBI-ja Jamesa Comeya 2017. godine.

Mueller je izvještaj predao Barru 22. ožujka. Dva dana kasnije Barr je zastupnicima Kongresa rekao kako istraga nije utvrdila da je Trumpov tim za kampanju 2016. bio u kriminalnoj zavjeri s Rusijom te da Mueller nije oslobodio Trumpa optužbe za ometanje pravde. Barr je kasnije zaključio kako Trump nije počinio djelo ometanja pravde.

Pročitajte više