Američki državni tajnik razgovarao sa saudijskim princem o ubojstvu novinara

Screenshot: NBC News

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo razgovarao je u ponedjeljak u Rijadu s kraljem i princem Saudijske Arabije, ali zbog obiteljskog sprovoda neće nastaviti s ostatkom planiranog putovanja po Bliskom istoku.

Pretpostavlja se da je, između ostalog, s njima razgovarao i o sukobima u Siriji i Jemenu, prijetnjama iz Irana i saudijskoj reakciji na prošlogodišnje ubojstvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, piše NBC News.

Državni tajnik proveo je 35 minuta sa saudijskim kraljem Salmanom i 45 minuta s princem, prijestolonasljednikom Muhammedom bin Salmanom.

Mir, napredak i sigurnost

U nedjelju, prilikom samog dolaska u Rijad, Pompeo je razgovarao s visokim saudijskim dužnosnicima i naglasio važnost pronalaženja političkog rješenja za okončanje građanskog rata u Jemenu i potrebe za stalnim regionalnim naporima pri suprotstavljanju zloćudnim potezima iranskog režima. Također, dodao je, potrebno je raditi na unaprjeđenju mira, napretka i sigurnosti.

Pompeo je jasno ukazao i na važnost vjerodostojne istrage o Khashoggijevom ubojstvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Naglasio je koliko je bitan nastavak istrage kako bi se utvrdile činjenice, prikupile informacije i kaznili odgovorni počinitelji. 

Napeti odnosi

Odnos Saudijske Arabije i SAD-a i dalje je napet nakon brutalnog ubojstva novinara u saudijskom konzulatu.

Američka središnja obavještajna agencija CIA smatra da je princ odgovoran za ubojstvo novinara Khashoggija, iako to saudijski dužnosnici izričito poriču.

Ubojstvo je izazvalo političku krizu unutar Saudijske Arabije i zategnuće odnosa između te države i njenih zapadnih saveznika, uključujući i SAD.

Pročitajte više