Američki državni tajnik: SAD je uvjeren da je Iran napao tanker kod Omana

Foto: EPA

SJEDINJENE DRŽAVE uvjerene su da je Iran izveo napad dronom na tanker kojim upravlja Izrael u vodama blizu Omana, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak te obećao da će sa saveznicima kolektivno odgovoriti Iranu. 

"Još jednom želim osuditi napad izveden u petak na komercijalni brod... Proveli smo temeljitu reviziju i uvjereni smo da je Iran izveo taj napad", rekao je Blinken na redovitom brifingu za novinare. 

Sjedinjene Države u ponedjeljak su obećale da će Iranu sa svojim saveznicima dati "kolektivan odgovor" na smrtonosni napad na tanker u kojem su poginula dva pomorca, jedan britanski, a drugi rumunjski državljanin. 

"U bliskom smo kontaktu s Ujedinjenim Kraljevstvom, Izraelom, Rumunjskom i drugim zemljama. Slijedit će kolektivni odgovor", rekao je šef američke diplomacije, koji je i dan ranije optužio Iran za taj napad.

"Iran se nastavlja strašno neodgovorno ponašati", rekao je Blinken i dodao: "Iranski postupci su izravna prijetnja slobodi plovidbe."

Britanija, Rumunjska, SAD i Izrael okrivili su Iran za taj smrtonosni napad na tanker kojem je vlasnik tvrtka Zodiac Maritime, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, a čelnik je izraelski poduzetnik Eyal Ofer.

Premijer Izraela Naftali Bennett rekao je za vikend da je Teheran "htio napasti izraelsku metu".

Iranskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je u ponedjeljak u ministarstvo vanjskih poslova državni tajnik za Bliski istok James Cleverly.

"Državni tajnik Cleverly ponovio je da Iran mora odmah prekinuti s akcijama koje dovode u opasnost međunarodni mir i sigurnost te da se mora omogućiti sloboda plovidbe sukladno međunarodnom pravu", objavio je britanski Foreign Office.

Teheran je više puta otklonio svoju umiješanost u incident.

"Insinuacije britanskih i američkih šefova diplomacije neutemeljene su i predstavljaju političku provokaciju koju snažno osuđujemo", poručio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Sajed Katibzadeh u ponedjeljak.

Pročitajte više