Američki državni tajnik: Osigurat ćemo da se embargo na oružje Iranu produži

Foto: EPA

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a idućeg tjedna će glasati o američkom zahtjevu za produženjem međunarodnog embarga na oružje Iranu, kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo, usprkos upozorenju nekih diplomata da nedostaje podrška za tu mjeru.

Postojeći embargo na oružje Iranu istječe 18. listopada, sukladno Iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. s velikim silama, iz kojega je Donald Trump povukao SAD 2018.

Rezoluciju SAD-a treba podržati najmanje devet članica Vijeća sigurnosti, nakon čega bi Rusija i Kina bile prisiljene uložiti veto ako žele spriječiti embargo Iranu.

Ako ne uspiju ukinuti embargo, vratit će sve sankcije UN-a protiv Irana

Moskva i Peking signalizirali su da će upravo to učiniti, a neki diplomati nisu sigurni čak ni da Washington može osigurati devet glasova, piše Reuters.

"SAD će predložiti na Vijeću sigurnosti rezoluciju o produženju embarga na oružje Iranu", kazao je Pompeo novinarima i dodao kako će SAD "osigurati da se embargo na oružje produži".

Ako Washington ne uspije nametnuti embargo, zaprijetio je da će vratiti sve sankcije UN-a protiv Irana, sukladno sporazumu iz 2015.

Washington tvrdi da može pokrenuti vraćanje sankcija, budući da rezolucija Vijeća sigurnosti navodi da je SAD sudionik sporazuma s Iranom.

Pročitajte više