Američki dužnosnik: Američka tvrtka za mobilnu telefoniju u podređenom položaju na slovenskom tržištu

SLOVENSKI ministar za telekomunikacije i informacijsko društvo Pavel Gantar oštro je u četvrtak odbacio tvrdnje o kršenju pravila tržišne konkurencije na području mobilne telefonije u Sloveniji, a koje je izrekao tajnik u ministarstvu trgovine SAD-a Eric Stewart.

Američki dužnosnik je kazao da slovenska tvrtka Mobitel ima povlašteni položaj.

Gantar je rekao da će slovenska vlada i dalje liberalizirati telekomunikacijsko tržište, no da odbija Stewartove aluzije o monopolnom položaju Mobitela.

Mobitel je tvrtka-kći državnog Telekoma i vodeća tvrtka na području mobilne telefonije u Sloveniji.

Stewart je prije susreta s Gantarom za slovenski radio izjavio da će s njim razgovarati o pitanju žalbe operatera mobilne telefonije Vega što ga je u Sloveniji osnovala američka kompanija Western Wireless. Vega je prije skoro godinu dana uložila žalbu na državni ured za tržišno natjecanje, žaleći se na povlašteni položaj Mobitela u vezi s određivanjem tarifa za telefonske razgovore između različitih mreža, držeći da je Mobitel u monopolnom položaju.

Nerješavanje tog pitanja moglo bi biti postavljeno pred ustanove EU-a, te bi to moglo "negativno djelovati" na buduće strane investicije u Sloveniji, ustvrdio je Stewart.

Pročitajte više