Američki dužnosnik: Kina ne krši sankcije Rusiji niti joj šalje oružje

Foto: EPA

SJEDINJENE Države nisu uočile da Kina sustavno izbjegava sankcije ili daje vojnu opremu Rusiji, rekao je jučer visoki američki dužnosnik. To je izjavio referirajući se na mjere američkog ministarstva trgovine koje je u utorak dodalo pet kineskih tvrtki na trgovinsku crnu listu zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i obrambenoj industriji.

Pojasnio je da se poduzete mjere odnose na određene kineske tvrtke, a ne na vladu.

"Nismo uočili da Kina isporučuje vojnu opremu"

SAD je već upozorio na posljedice, uključujući sankcije, ako Kina ponudi materijalnu potporu ruskim ratnim naporima, no i apostrofirao da tek trebaju otkriti otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku potporu Moskvi.

Kako je Reutersu izjavio dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, Kina Rusiji ne pruža materijalnu potporu, pa tako ni u vidu vojne opreme.

"Nismo uočili da se Narodna Republika Kina bavi sustavnim izbjegavanjem ili da isporučuje vojnu opremu Rusiji", rekao je.

Kina odbila osuditi Rusiju

Zbog agresije na Ukrajinu, Sjedinjene Države su sa saveznicima odlučile kazniti Rusiju, pa tako i dodavanjem niza ruskih kompanija i oligarha na trgovinsku crnu listu.

S druge strane, podsjeća Reuters, Kina je odbila osuditi postupke Rusije kritiziravši i opsežne zapadne sankcije Moskvi.

Peking je također objavio da nije pružio vojnu pomoć Rusiji ili Ukrajini, no i da će poduzeti "nužne mjere" kako bi zaštitio prava svojih kompanija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više