Američki federalni sud zabranio kreacionizam u školama

ŠKOLSKI odbor Dovera prekršio je Ustav kada je naložio školama koje spadaju pod njegovu ingerenciju da u svoje programe obavezno uvrste podatak kojim bi se đake učilo kako je život nastao djelovanjem "inteligentnog nacrta", tj. učenjem kako je život na Zemlji nastao neidentificiranim inteligentnim uzrokom, presudio je sudac John E. Jones III.

"Inteligentni nacrt", poznat i kao kreacionizam, tako se više ne smije spominjati na satovima biologije u svim javnim školama američke savezne države Pensilvanije za koje se vjeruje da su u listopadu prošle godine, prihvaćanjem inteligentnog nacrta u školski program, postale prve javne škole s takvim naukom u SAD-u.

Sudac Jones u pismenom je obrazloženju svoje presude naveo kako su građani Dovera bili loše opsluženi od strane članova školskog odbora koji je glasovao za "inteligentni nacrt".

"Ironično je da su neke osobe, koje su snažno i ponosno, javno isticale svoja religiozna uvjerenja, više puta lagale kako bi sakrile tragove svoga djelovanja i prikrile svoje prave namjere koje se kriju iza prihvaćanja inteligentnog nacrta" - pojasnio je Jones u pismenom priopćenju ne navodeći detalje.

Odvjetnik školskog odbora ustvrdio je kako su članovi uvođenjem nacrta htjeli samo poboljšati znanstveno naučavanje o ljudskoj evoluciji tako što su učenicima željeli ponuditi nauk alternativan Darwinovoj teoriji ljudske evolucije. Proponenti "inteligentnog nacrta" tvrde kako Darwinova teorija ne može u potpunosti objasniti kompleksnost ljudskog života i njegovog nastanka.

Ipak, sudac Jones nije u potpunosti odbacio ideju o "inteligentnom nacrtu" već je naveo kako su zagovornici tog koncepta "imali dobru namjeru utemeljenu na dubokim uvjerenjima kada su ju uveli u školski obrazovni sustav", te je naveo kako ne vjeruje da taj koncept ne bi trebalo proučavati, ali je i iznio stav zbog kojega je nacrt zabranio u javnim školama.

"Naš zaključak danas jest taj da je na satovima znanosti u javnim školama neustavno učiti inteligentni nacrt kao nauk alternativan teoriji evolucije" - zaključio je Jones.

Pročitajte više