Američki general: Idućih 10 dana je ključno za rat u Ukrajini

Foto: EPA

GENERAL pukovnik Ben Hodges bivši je zapovjednik američke vojske koji sada djeluje u Centru za analizu europske politike. Danas je objavio novi članak u kojem predviđa da će sljedećih 10 dana biti presudno u odlučivanju o ishodu sukoba u Ukrajini.

"Rusi su u nevolji, i oni to znaju", piše u članku koji je prenio Sky News. Kaže da je to razlog zbog kojeg se Rusija obratila Kini za pomoć i da zato vrbuju Sirijce.

"Rusiji ponestaje vremena, streljiva i ljudstva"

"Ruskim generalima ponestaje vremena, streljiva i ljudstva. Ova procjena se ne temelji na bilo kakvim internim obavještajnim podacima - to je jasno iz informacija otvorenog izvora i mog vlastitog iskustva. Moja procjena bi mogla biti promašena, ali sam prilično siguran da nije", navodi.

Kaže i da Zapad mora ubrzati i proširiti podršku koju pruža Ukrajini s osjećajem hitnosti koji je postojao u slučaju Berlinskog zračnog prijevoza.

"Sljedećih 10 dana je odlučujuće"

"Trebaju im oružje i streljivo da unište projektile, krstareće rakete i topništvo dugog dometa koje nanose većinu štete ukrajinskim gradovima, kao i obavještajni podaci za lociranje tih sustava i sposobnost da pogode plovila ruske mornarice koja lansiraju krstareće rakete iz Crnog i Azovskog mora", piše u tekstu.

"Sljedećih 10 dana je odlučujuće. Ovo je utrka i ne vidim dovoljno hitnosti. Moramo odmah gurnuti papučicu gasa do poda", tvrdi Hodges.

Pročitajte više