Američki granični zid razbjesnio Meksiko

NAKON što je jučer američki predsjednik Bush potpisao zakon temeljem kojeg će se sagraditi 1125 km dug zid na granici SAD i Meksika, gotovo svi meksički političari su izrazili bijes zbog projekta koji mnogi nazivaju "novim berlinskim zidom".

Bush je budući zid opisao kao "prvu granicu 21. stoljeća" kojoj će svrha biti da uz pomoć satelitskog nadzora, kamera i najmodernijih senzora spriječi ili barem oteža ilegalni prijelaz granice koja je donedavno uživala status jedne od najpropusnijih na svijetu.

Njome su se uglavnom koristili ilegalni imigranti iz Meksika čiji se broj danas u SAD procjenjuje na 10 do 12 milijuna, i koji su ove godine postali sjeme razdora u vladajućoj Republikanskoj stranci.

Iako su i demokrati i republikanci na riječima osuđivali ilegalnu imigraciju, između obje stranke je postojao prešutni konsenzus o njenom toleriranju - demokratima su ilegalni imigranti služili kao izvor novih glasova, dok su bogatim korporacijama vezanim uz republikance služili kao izvor jeftine radne snage.

Meksiko je, pak, aktivno podupirao imigraciju jer doznake iz SAD predstavljaju važan izvor prihoda kao i izgovor da se u samom Meksiku ne čine nikakve ozbiljne društvene i ekonomske reforme.

Međutim, posljednjih godina su se u medijima zaredale stravične priče o tisućama ljudi, žena i djece koji su umrli prilikom prijelaza pustinjskih oblasti koje čine veći dio američke granice. Mnogo više su javnost uzbunile pritužbe da je granica postala zona bezakonja u kome su lokalni stanovnici izloženi krađama i ubojstvima, te da se osim imigranata njome isto tako služe i okrutni narko-lordovi.

Strah da bi se njome mogli koristiti i teroristi je dio republikanaca, pogotovo onih konzervativnijih natjerao da zahtijevaju gradnju zida te protjerivanje svih zatečenih imigranata.

Bush, koji svoj izbor velikim dijelom duguje i hispanoameričkim glasačima, se tome protivio i umjesto toga zahtijevao da se ilegalni imigranti legaliziraju kroz amnestiju i program tzv. "gostujućih radnika". Na kraju je postignut kompromis temeljem kojeg je Kongres pristao izglasati jedino zakon kojim se pojačava nadzor granice.

Bush je svoj potpis prokomentirao riječima da su SAD "nacija imigranata, ali isto tako i nacija temeljena na poštovanju zakona".

Novoizabrani meksički predsjednik Felipe Calderon je, usprkos tome što kao desničar dijeli Bushova politička stajališta, osudio izgradnju zida i rekao da je "čovječanstvo učinilo ogromnu pogrešku izgradnjom novog berlinskog zida".

D.A.

Pročitajte više