Američki Hrvati hoće Hrvatsku na popisu za iračke ugovore

NACIONALNI savez hrvatskih Amerikanaca (NFCA) zatražio je od Pentagona da se Hrvatskoj omogući da se natječe za ugovore za obnovu Iraka koji se financiraju iz američke pomoći od 18,6 milijardi dolara.

Predsjednik NFCA John Kraljić je u pismu zamjeniku američkog ministra obrane Paulu Wolfowitzu zatražio da ponovno razmotri uključivanje Hrvatske među zemlje koje mogu sudjelovati u ugovorima za obnovu Iraka koje će odobriti ministarstvo obrane u ime privremenih koalicijskih vlasti u Iraku, priopćio je u utorak NFCA.

Nedavnom uputom koju je dao Wolfowitz, za ugovore koji će se financirati iz američkih sredstava mogu se natjecati samo tvrtke iz zemalja koje su vojno i politički podržale Sjedinjene Države u Iraku. Među zemljama na popisu nema Hrvatske.

Kraljić je, argumentirajući svoj zahtjev, rekao u pismu da je na nedavnim izborima u Hrvatskoj pobijedila Hrvatska demokratska zajednica, čiji je predsjednik Ivo Sanader ustvrdio kako će "bliskiji odnosi sa Sjedinjenim Državama biti temeljni kamen njegove vanjske politike i pozvao Hrvatsku da pruži pomoć koalicijskim snagama u Iraku".

Kraljić kaže da u "u svjetlu nedavnih političkih promjena u Hrvatskoj neuključivanje zemlje na popis mogućih sudionika više nije opravdano", navodi se u priopćenju NFCA.

On također navodi kako je prethodna hrvatska vlada, mada je izrazila protivljenje ratu u Iraku, snažno poduprla američku borbu protiv međunarodnog terorizma i poslala postrojbu vojne policije u Afganistan.

Wolfowitzeva odluka ne sprječava hrvatske tvrtke, kao ni iz drugih isključenih zemalja, da u ugovorima sudjeluje kao podugovarač.

Političke implikacije nestavljanja Hrvatske na popis mogućih sudionika, pogotovo dok nastoji ući u NATO, mogu, međutim, biti važne u narednih nekoliko mjeseci, rekao je Kraljić.

NFCA je krovna organizacija koja okuplja niz skupina američkih Hrvata koje zajedno, prema navodima organizacije, imaju članstvo od 120.000 ljudi.

(Hina) sl br

Pročitajte više