Kongres u SAD-u ima četiri dana da odobri financiranje vlade: "Neka se Biden umiješa"

Ilustracija: EPA

PREDSJEDNIK republikanskog Zastupničkog doma Kevin McCarthy odbio je prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade, koji je u postupku u Senatu, dovevši Washington korak bliže četvrtoj djelomičnoj blokadi vlade u deset godina, do čega je ostalo još samo četiri dana.

To bi dovelo do suspenzije stotina tisuća zaposlenika vladinih agencija i niza vladinih usluga, od objave gospodarskih pokazatelja do subvencija za hranu, dok Kongres ne usvoji prijedlog zakona o financiranju vlade koji na kraju procedure mora potpisati predsjednik Joe Biden.

McCarthy: Biden bi trebao učiniti nešto

Po planu Senata, vladu bi se financiralo do 17. studenog kako bi se zastupnicima dalo više vremena da se dogovore o financiranju cijele fiskalne godine koja počinje 1. listopada.

"Ne vidim potporu u Zastupničkom domu za plan Senata", rekao je McCarthy, premda prijedlog zakona ima potporu republikanaca u Senatu, uključujući njihovog vođu Mitcha McConnella.

"Predsjednik bi se trebao umiješati i učiniti nešto, inače će se vlada zatvoriti", kazao je McCarthy novinarima. Krajnje desni republikanci u Zastupničkom domu osobito se protive tome što plan Senata predviđa 6.1 milijardu američkih dolara pomoći Ukrajini.

Pročitajte više