Američki medij nazvao Trumpa "je*enim moronom". Zamislite takvo što u Hrvatskoj

Foto: EPA

AMERIČKI medij nazvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država "sramotnim je*enim moronom".

Na to ih je potaknula Trumpova izjava u kojoj je polarnu hladnoću u SAD-u komentirao tako što je na Twitteru pitao gdje je to globalno zatopljenje kad su temperature tako niske. 

"Temperature padaju i do -50 Celzijevih stupnjeva, što je najniža temperatura u povijesti. U idućim danima bit će još hladnije, ljudi ne mogu preživjeti vani ni 10 minuta. Što se, dovraga, događa s globalnim zatopljenjem? Molim te, vrati se, trebamo te!", napisao je Trump na Twitteru.

Izjava koju se teško može opisati drukčije nego kao jednostavno - glupom, iziritirala je meteorologe, ali i vladinu agenciju. Američka Agencija za praćenje oceana i atmosfere objavila je crtež u kojem objašnjavaju kako točno funkcioniraju klimatske promjene i globalno zatopljenje te kako zagrijavanje oceana dovodi do snježnih oluja.

Američki magazin o Trumpu: Pogledajte ovog sramotnog je*enog morona

Na to se osvrnuo i američki mainstream medij Esquire. Riječ je o magazinu koji se izdaje od 1993., a dobio je i više nagrada. 

Tekst u kojem su se pozabavili Trumpovom izjavom naslovili su doslovno ovako: "Pogledajte ovog sramotnog je*enog morona". 

U tekstu vrlo racionalno objašnjavaju svoju tezu o američkom predsjedniku kao o - moronu. 

"On je najgluplji dostupan čovjek i mi smo ga izabrali

"Među mnogim radostima u Trumpovoj eri je i saznanje da su, ako je negdje hladno, velike šanse da će predsjednik SAD-a kukuriknuti da klimatske promjene nisu stvarne. Da, najmoćniji čovjek svijeta, iznova i iznova, hladnoću koristi kao dokaz da je globalno zatopljenje prevara koju su smislili Kinezi, a ne rezultat desetljeća rada stotina znanstvenika”, piše američki magazin.

Nastavlja kako je opasna ledena fronta koja hara američkim Srednjim zapadom bila dovoljna za službenu poruku predsjednika koja je svijet još jednom učinila glupljim.

"Ovaj čovjek je alergičan na knjige. Toliko je duboko ne znatiželjan o svijetu da se čovjek zapita kako je naučio izaći iz resorta na Floridi ili iz svog zlatnog apartmana. On je, prilično jednostavno, najgluplji čovjek koji je bio dostupan, i učinili smo ga predsjednikom", piše u sjajnom članku Esquiera.

Možete li zamisliti nešto slično u Hrvatskoj?

Američki mainstream medij Trumpa je dakle nazvao je*enim moronom. Reagirali su na očitu glupost, kakvih ima i u Hrvatskoj, i Trumpa zbog toga direktno nazvali - je*enim moronom.

Možete li zamisliti što bi se dogodilo da to netko napravi u Hrvatskoj Kolindi Grabar-Kitarović, Plenkoviću ili, recimo, Krstičeviću?

Nije teško zaključiti što bi se dogodilo u zemlji u kojoj su vladajući spremni kritičko pisanje o njima nazivati govorom mržnje, a donedavno i hibridnim ratom.

Nije teško previdjeti što bi se dogodilo u zemlji u kojoj se navodne fotomontaže ministra predstavljaju kao ogromna prijetnja za vladu i ugrožavanje nacionalne sigurnosti, a ministrica izjavljuje da sloboda govora pripada onima s imenom, a ne anonimcima. 

Pročitajte više