​Američki ministar obrane hvalio Krstičevića: "O Oluji se uči na našim vojnim školama"

Foto: Ivica Galović/Pixsell

TIJEKOM svojeg posjeta SAD-u ministar obrane Damir Krstičević susreo se u  Washingtonu s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom.

Matiss nije štedio riječi hvale kad je u pitanju vojna operacija Oluja kojom su 1995. godine hrvatske vojne i policijske snage oslobodile nešto manje od 20 posto teritorija Hrvatske, a na kojem je dotad funkcionirala paradržava pobunjenih Srba. Američki ministar obrane podsjetio je da se bliži 22. godišnjica te operacije te susret s Krstičevićem i započeo tom temom.

Proučava se u Americi

"Oluja je operacija koja se ovdje u Americi proučava i pokazuje što dobro predvođena, što dobro opremljena i dobro istrenirana snaga, politički dobro predvođena, može napraviti i preokrenuti. Iznimno poštujemo vas, našeg saveznika, jednu malu zemlju, koja se bori znatno iznad svoje kategorije", rekao je Mattis Krstičeviću koji je tijekom Oluje bio zapovjednih Četvrte gardijske brigade.

Nakon tog susreta i obilaska sjedišta proizvođača zrakoplova Lockheed Martin, Krstičević je kratko najavio kako je Hrvatska na korak bliže kupnji američkih zrakoplova, u sklopu najavljenog opremanja borbenog zrakoplovstva.

Pročitajte više