Američki ministar obrane: Nastavit ćemo pomagati Tajvanu svim vojnim kapacitetima

Foto: EPA

AMERIČKI ministar obrane Lloyd Austin rekao je da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati tajvanske snage, no odbio je potvrditi riječi svog predsjednika Joea Bidena da bi SAD vojno branio otok u slučaju napada Kine.

Biden je u četvrtak rekao da bi Sjedinjene Države stale u obranu Tajvana i obvezne su braniti otok na koji Kina polaže pravo.

"Da, obvezni smo to učiniti", odgovorio je Biden u gradskoj vijećnici na upit hoće li SAD stati u obranu Tajvana, koji se žali na sve jači vojni i politički pritisak Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

"Kao što smo činili u prošlosti u brojnim vladama, nastavit ćemo pomagati Tajvan svim vojnim kapacitetima, koji će mu biti potrebni da se sam brani", rekao je Austin u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Sada je važno smanjiti napetosti u regiji"

"Dakle, ostajemo koncentrirati na te mjere. I neću ulaziti u nagađanja nikakve vrste glede Tajvana", rekao je novinarima nakon sastanka u NATO-u.

SAD ostaje predan načelu "jedne Kine", čime Washington diplomatski priznaje samo vladu u Pekingu, rekao je Lloyd Austin.

"Nitko ne želi da napetosti u Tajvanskom tjesnacu prerastu u sukobe, ponajmanje predsjednik Biden", rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odbio je "nagađati o hipotetičkoj situaciji".

"Sada je važno smanjiti napetosti u regiji. Ako krenem nagađati, to će ići u protivnom smjeru", rekao je i pozvao na rješenje "političkim i diplomatskim sredstvima".

"Nema mjesta za kompromis"

Kina je pozvala predsjednika Joea Bidena na "razboritost" i rekla da nema "nikakva mjesta za kompromis" u pitanjima koja se tiču "suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Bijela kuća je u petak potvrdila da se nije promijenila američka politika prema Tajvanu, dan nakon izjave predsjednika Joea Bidena, koji je rekao da će Sjedinjene Države braniti Tajvan u slučaju kineskog napada.

"Predsjednik nije najavio nikakvu promjenu naše politike i nema nikakve promjene u našoj politici", rekao je glasnogovornik Bijele kuće i odbio komentare na pitanje je li Biden pogriješio.

Biden je rekao da se ljudi ne bi trebali brinuti za vojnu snagu ​​Washingtona jer "Kina, Rusija i ostatak svijeta znaju da smo najmoćnija vojska u povijesti svijeta". Kazao je i da "ne želi hladni rat s Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promijeniti bilo koje naše stavove", dodao je.

"Mi ne izazivamo probleme"

Obraćajući se novinarima ranije u četvrtak, kineski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da oni teže "mirnom ponovnom ujedinjenju" s Tajvanom i odgovaraju na "separatističke pokušaje" njegove vladajuće Demokratske progresivne stranke.

"Mi ne izazivamo probleme. Naprotiv, neke zemlje - posebno SAD - poduzimaju opasne akcije, vode situaciju u Tajvanskom tjesnacu u opasnom smjeru", rekao je.

"Mislim da u ovom trenutku moramo pozvati Sjedinjene Države da prestanu s takvom praksom. Uvlačenje Tajvana u rat definitivno nije u ičijem interesu. Ne vidim da će Sjedinjene Države time išta dobiti", zaključio je.

Pročitajte više