Američki ministar obrane posjetio Japan, dogovorio suradnju oko Sjeverne Koreje

Foto: Hina

AMERIČKI ministar obrane Jim Mattis i njegov japanski kolega po dužnosti Itsunori Onodera potvrdili su danas tijekom razgovora u Tokiju tijesnu suradnju dviju zemalja po pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje.

"Japan i Sjedinjene Države radit će s međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da Sjeverna Koreja u potpunosti odustane od svog oružja masovnog uništenja i balističkih raketa svih dometa na provjerljiv i nepovratan način", rekao je Onodera nakon sastanka.

To je bio njihov prvi susret nakon povijesnog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Singapuru ranije ovoga mjeseca. Tijekom summita Kim se obavezao da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, dok je Trump obećao sigurnosna jamstva toj državi.

Trump iznenadio Japan i Južnu Koreju prekidom vojnih vježbi

Trumpova neočekivana objava o suspendiranju vojnih vježbi između SAD-a i Južne Koreje iznenadila je Japan i Južnu Koreju.

Mattis je rekao da je ta odluka donesena kako bi se stvorio "prostor za naše diplomate da čvrsto pregovaraju i povećaju izglede za mirno rješenje na poluotoku".

Međutim, smatra se da je suspendiranje vojnih vježbi velika pobjeda za Sjevernu Koreju, kao i za regionalnu supersilu i sjevernokorejsku saveznicu Kinu.

Prije Japana, zadnje postaje na njegovoj azijskoj turneji, Mattis je posjetio Kinu i Južnu Koreju ranije ovoga tjedna.

Pročitajte više