Američki ministar obrane: Sve nas je šokirao raspad afganistanske vojske

Foto: EPA

AMERIČKI ministar obrane Lloyd Austin rekao je u Kongresu da je Pentagon bio osupnut iznenadnim raspadom afganistanske vojske, priznavši da je bilo krivih procjena u najduljem američkom ratu, a odnose se i na korupciju i nizak moral afganistanskih vojnika.

"Činjenica da smo mi i partneri uvježbavali afganistansku vojsku jednostavno se istopila - u mnogo slučajeva bez ispaljenog metka - i to nas je osupnulo", rekao je Austin pred Senatskim odborom za vojnu službu.

"Bilo bi nepošteno tvrditi drukčije", rekao je američki ministar obrane.

Austin je govorio na početku dvodnevnog saslušanja o kaotičnom završetku rata u Afganistanu u kojem su izginuli američki vojnici i afganistanski civili, a talibani su opet došli na vlast.

Odbori u Senatu i Zastupničkom domu u utorak i srijedu saslušavaju dužnosnike, pri čemu se republikanci nadaju istaknuti promašaje administracije predsjednika Joea Bidena u okončanju 20 godina dugog rata. 

Prije dva tjedna sličnim ispitivanjima u Kongresu bio je podvrgnut državni tajnik Antony Blinken, koji je odlučno branio vladu iako je bilo i poziva da podnese ostavku.

Senator izravno okrivio Bidenovu administraciju za Afganistan

Austin je pohvalio američko osoblje koje je pomoglo evakuirati 124.000 Afganistanaca iz zemlje u operaciji u kojoj je život izgubilo 13 američkih vojnika, ali i brojni Afganistanci, u samoubilačkom bombaškom napadu na zračnu luku u Kabulu.

"Je li bilo savršeno? Naravno da nije", rekao je Austin.

Prisjetio se očajnih Afganistanaca koji su poginuli penjući se na američki vojni zrakoplov kako bi se ukrcali i civila izginulih u posljednjem napadu koji su Amerikanci izveli bespilotnom letjelicom.

Senator James Inhofe, republikanac u Senatskom odboru za vojnu službu, izravno je okrivio Bidenovu administraciju za sramotan kraj 20 godina duge američke operacije u Afganistanu.

Inhofe je rekao da je Biden zanemario preporuke vojnih zapovjednika i ostavio brojne Amerikance nakon povlačenja američke vojske. 

"Svjedočili smo užasu predsjednikovih odluka", rekao je Inhofe.

No s najtežim pitanjima možda će se suočiti dvojica visokih američkih zapovjednika koji će svjedočiti: general Mark Milley, zapovjednik združenog stožera, i mornarički general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg američkog zapovjedništva. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više