Američki muzej vraća Egiptu mumiju Ramzesa I

TRI TISUĆE godina stara mumija, za koju znanstvenici vjeruju da je egipatski faraon Ramzes I, glavna je atrakcija izložbe u muzeju Michael C. Carlos u Atlanti, a najesen će biti vraćena Egiptu.

Kako je mumija dospjela u Ameriku, gdje se nalazi već 140 godina, priča je koja uključuje politički kaos u drevnom Egiptu, pljačkaše grobnica, ukradene antikvitete, čuda moderne znanosti i međunarodnu gestu dobre volje, piše "National Geographic".

Kraljevska će mumija nakon zatvaranja izložbe 14. rujna krenuti na svoje posljednje putovanje kao dar stanovnika Atlante Egiptu.

Vodstvo muzeja uručilo je glavnom direktoru egipatskog državnog Odbora za antikvitete Zahiju Hawassu četiri dijela oslikanog reljefa, koji čini dio grobnice Setija I, sina i nasljednika Ramzesa I.

"Vraćajući mumiju Egiptu, muzej čini nešto što nijedan drugi muzej na svijetu nikad prije nije učinio i služi kao primjer drugima," kazao je Hawass. "Uz to, to se događa u vrijeme velikog razaranja starina i stoga naglašava veliku važnost našeg kulturnog nasljeđa."

Kraljevska mumija i dijelovi reljefa dio su kolekcije od 145 mumija, ljesova i drugih starina koje je muzej Carlos otkupio 1999. godine od muzeja na slapovima Niagare.

"Nikada nije postojala ni trunka sumnje da će se mumija vratiti Egiptu ako se dokaže da se radi o kraljevskoj mumiji," kazao je Peter Lacovara, egiptolog i kurator Odjela za drevnu umjetnost muzeja Carlos.

Ramzes I došao je na vlast 1239. godine prije naše ere. Iako je umro samo dvije godine kasnije, uspio je osnovati 19. egipatsku dinastiju: njegov sin Seti I i unuk Ramzes Veliki poznati su kao dvojica najvećih staroegipatskih vladara.

Nakon smrti, Ramzes I pažljivo je pripremljen za put na drugi svijet, mumificiran i pokopan u Dolinu kraljeva oko 1290. godine pr.n.e. No, tijekom razdoblja građanskih nemira i korupcije kraljevske su grobnice opljačkane, pa su, kako bi se mumije zaštitile, mnoge grobnice otvorene, a tijela kraljeva sklonjena na sigurnija, tajna mjesta.

Pročitajte više