Američki novinar više od godinu dana u pritvoru. Rusija: Sudit ćemo mu zbog špijunaže

Foto: EPA

Američkom novinaru Evanu Gershkovichu sudit će se za špijunažu, objavio je danas ruski glavni tužitelj. Nakon što je više od godinu dana proveo u pritvoru, Gershkovichu (32) će se suditi u Jekaterinburgu u Uralskom saveznom okrugu. Novinar Wall Street Journala odbacio je optužbe prilikom ispitivanja ruskih vlasti.

"Prikupljao je tajne podatke za CIA-u"

Glasnogovornik glavnog tužitelja Andrei Ivanov rekao je da je istragom utvrđeno da je prikupljao tajne podatke za američku Središnju obavještajnu agenciju (CIA) u vezi s proizvodnjom i popravkom oružja u tvornici Uralvagonzavod u Nižnjem Tagilu. Gershkovich je uhićen u Jekaterinburgu krajem ožujka prošle godine. Bilo je niz poziva za njegovo oslobađanje, a predsjednik Joe Biden obećao je da će mu pokušati pomoći.

Na Gershkovicha se gleda kao na pregovarački adut kojim Moskva vrši pritisak na Sjedinjene Države. Njegovo uhićenje također se smatra upozorenjem drugim novinarima koji su nastavili raditi u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Postupak u Jekaterinburgu, oko 1400 kilometara istočno od Moskve, otežat će promatračima praćenje suđenja, a datum suđenja nije poznat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.