Američki obavještajci: Nema dokaza da su NLO-i s vojnih snimki vanzemaljske letjelice

Screenshot: CNN

AMERIČKI obavještajni dužnosnici nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili da su neidentificirani leteći objekti s kojima su se posljednjih godina susretali piloti američke mornarice bili izvanzemaljske letjelice. Ipak, nisu donijeli ni konačnu ocjenu o tome što bi ti tajanstveni objekti mogli biti, javlja CNN prema pet izvora koji su upoznati s nalazima nadolazećeg izvješća o NLO-ima za koje se očekuje da će biti dostavljeno Kongresu kasnije ovog mjeseca.

Prema tri od tih pet neimenovanih izvora, izvještaj ipak ne isključuje mogućnost da se radi o izvanzemaljskim letjelicama. Iako će izostanak zaključka vjerojatno biti razočaranje za NLO-entuzijaste koji su se nadali konačnom dokazu izvanzemaljskog života, on ne umanjuje značaj izvještaja. Pogotovo, kažu ovi izvori za CNN, s obzirom na dugogodišnju bitku unutar Pentagona oko toga treba li uopće priznati stotine neobjašnjivih viđenja NLO-a od strane američkih vojnih pilota i drugih pripadnika oružanih snaga.

Američki dužnosnici također ne mogu isključiti mogućnost da su ti leteći objekti zapravo vojne ili druge letjelice američkih protivnika, Rusije i Kine. To bi potencijalno bio još problematičniji zaključak zbog  zabrinjavajućih implikacija za američku nacionalnu sigurnost, rekao je jedan od CNN-ovih izvora. 

S druge strane, očekuje se da će izvještaj zaključiti da dotični NLO-i nisu tajna američka tehnologija, dodao je izvor.

Podsjetimo, autentične snimke neobjašnjivih susreta američkih pilota s letjelicama procurile su još 2017. i 2018., ali prošle godine Pentagon ih je i službeno objavio i potvrdio, nakon čega je fenomen NLO-a, nakon desetljeća egzistiranja u opskurnim časopisima, emisijama "s ruba znanosti" i internetskim forumima, definitivno postao legitimno pitanje. 

>>NLO-i su stvarni. Snimke su objavljene i potvrđene. Što sad?

A prošlog mjeseca novi zamah pitanjima dala je nova snimka NLO-a koji uranja u ocean, kao i svjedočanstvo bivšeg američkog pilota da su on i njegovi kolege godinama viđali NLO-e - svaki dan. 

>>VIDEO Procurila nova snimka NLO-a: Objekt prvo lebdi, a zatim uranja u ocean

>>Bivši pilot američke mornarice: Godinama smo svakoga dana vidjeli NLO

Povijesno NLO-izvješće

Ovo je, podsjetimo, prvi put u povijesti da će američka vlada javnosti predstaviti izvješće u kojem se detaljno opisuje što se točno zna o nizu misterioznih susreta s NLO-ima. Sama činjenica da će obavještajna zajednica uopće službeno priznati ove incidente predstavlja izvanrednu promjenu u načinu na koji američke vlasti gledaju na ovaj fenomen - barem javno. 

Američka vlada je desetljećima bila nesklona otkrivati bilo kakve informacije povezane s brojnim prijavljenim viđenjima neidentificiranih letećih objekata na koje su naletjeli njihovi vojni piloti u ograničenom zračnom prostoru. Više izvora je priznalo CNN-u da je ministarstvo obrane godinama ograničavalo resurse za istraživanje ovog fenomena koji se i dalje smatra marginalnim i povezuje s teoretičarima zavjera i znanstvenom fantastikom. 

Ali sve veći pritisak zakonodavaca sada je prisilio Pentagon i američku obavještajnu zajednicu da priznaju neugodnu istinu: ti susreti predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju koja se jednostavno ne može objasniti.

"Dojam koji imam s brifinga na kojima sam sjedio je da nitko ne zna što učiniti s tim. Ne postoji politički recept (o tome) i zato imamo takvu neodlučnost da se riješi problem", rekao je republikanski kongresnik Michael Waltz, član Kongresnog odbora o oružanim snagama, CNN-u u nedavnom intervjuu.

"Ali to je uznemirujuće u bilo kojem slučaju, znate, bio to izvanzemaljski život ili protivnici ili netko drugi tko ima sposobnosti koje daleko premašuju sve što smo mi sposobni razumjeti, pratiti ili suzbiti. U svakom slučaju, to je zaista loše", zaključio je Waltz.

Nema dokaza o malim zelenim ljudima 

Nadolazeće izvješće vjerojatno neće zadovoljiti NLO-ologe koji se nadaju onome što nazivaju "Otkrivanje" - vladino objavljivanje konačnih dokaza da smo imali kontakt s izvanzemaljskim životom

"Većina ljudi nadala bi se vizualnim dokazima malih zelenih ljudi, što gotovo sigurno neće biti slučaj", rekao je jedan pomoćnik kongresnika za CNN.

Zapravo, više je izvora reklo da uopće ne očekuju da će obavještajna zajednica objaviti puno konkretnih informacija, dijelom i zato što američki obavještajci, ako su ti neobični susreti zapravo susreti s tehnologijom sljedeće generacije koju je razvio strani protivnik, neće htjeti otkriti što su točno vidjeli i koliko znaju.

Uz to, obavještajnim tehnološkim stručnjacima i dalje je potrebno više informacija o nekim od tih susreta kako bi se donijela konačna procjena, rekao je dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena uključen u trenutne istražne napore. Ali isti je dužnosnik također rekao CNN-u da se često ispostavi da takvi susreti imaju sasvim normalna objašnjenja, poput meteorološkog balona ili drona. U takvim su slučajevima kontakti uklonjeni iz baze podataka američke vlade kojom se evidentira takve susrete jer su ih službenici uspjeli objasniti.

Ipak, više neobjašnjivih izvještaja pilota posljednjih godina dovelo je do tenzija u Pentagonu oko toga koliko vremena i resursa treba posvetiti istrazi ovih incidenata. Također su potaknuli zahtjeve na Capitol Hillu za dodatnim informacijama i za povećanjem nadzornih ovlasti Kongresa kako bi osigurao da se tom pitanju pristupi na odgovarajući način. Oni su i zatražili izradu ovog izvještaja. 

Pročitajte više