Američki pogled na Putina: Ljutit, frustriran i spreman na eskalaciju rata

Foto: EPA

VIŠE od dva tjedna od početka rata u kojem je očekivao da će dominirati nakon dva dana, Vladimir Putin širi bijes i frustraciju zbog neuspjeha svoje vojske te spremnost da izazove još više nasilja i razaranja u Ukrajini, procjenjuju američki obavještajni dužnosnici.

Američki su dužnosnici posljednjih dana javno rekli kako su zabrinuti da će ruski predsjednik eskalirati sukob kako bi slomio otpor Ukrajine. Rusija još uvijek ima ogromne vojne prednosti i može bombardirati Ukrajinu još tjednima. I dok ostatak svijeta reagira na užasne slike rata koji je započeo, Putin ostaje pošteđen domaćeg pritiska u onome što je direktor CIA-e William Burns nazvao "propagandnim mjehurom", prenosi Associated Press.

Putinov način razmišljanja - koliko god ga je teško odrediti izdaleka - ključan je za shvaćanje dok Zapad pruža još više vojne pomoći Ukrajini, a istodobno sprječava Putina da se izravno uhvati u koštac sa zemljama NATO-a ili eventualno posegne za nuklearnim oružjem.

Obavještajni su dužnosnici tijekom dva dana svjedočenja pred Kongresom prošlog tjedna otvoreno izrazili zabrinutost oko toga što bi Putin mogao učiniti. I ta zabrinutost sve više oblikuje rasprave o tome što su američki političari spremni učiniti za Ukrajinu.

"Putin se dugi niz godina kuhao u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija"

Tijekom posljednja dva desetljeća Putin je postigao potpunu dominaciju nad ruskom vladom i sigurnosnim službama, vladajući uz pomoć uskog unutarnjeg kruga, marginalizirajući neslaganje i zatvarajući ili ubijajući opoziciju.

Dugo je kritizirao raspad Sovjetskog Saveza, odbacivao zahtjeve Ukrajine za suverenitetom i sanjario o nuklearnom ratu u kojem bi Rusi završili kao "mučenici". Burns je kongresnicima rekao kako vjeruje da se Putin "dugi niz godina kuhao u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija".

Putin je očekivao da će zauzeti Kijev za dva dana, smatra Burns. Umjesto toga, njegova vojska nije uspjela preuzeti kontrolu nad velikim gradovima i već je izgubila nekoliko tisuća vojnika. Zapad je uveo sankcije i druge mjere koje su osakatile rusko gospodarstvo i smanjile životni standard kako oligarha tako i običnih građana. Velik dio strane valute, koju je Rusija akumulirala kao štit protiv sankcija, sada je zamrznut u stranim bankama.

Burns je bivši američki veleposlanik u Moskvi koji se mnogo puta susreo s Putinom. On je zastupnicima u odgovoru na pitanje o mentalnom stanju ruskog predsjednika rekao kako ne vjeruje da je Putin lud.

"Mislim da je Putin sada ljutit i frustriran. Vjerojatno će udvostručiti napore i pokušati uništiti ukrajinsku vojsku bez obzira na civilne žrtve", rekao je Burns.

Nedavne ruske nedokazane tvrdnje kako SAD pomaže Ukrajini u razvoju kemijskog ili biološkog oružja sugeriraju da bi Putin mogao biti spreman upotrijebiti to oružje u insceniranoj operaciji, ističe Burns.

Nema jasno vidljivog puta prema okončanju rata. Gotovo je nezamislivo da bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je stekao divljenje diljem svijeta zbog otpora njegove zemlje, iznenada priznao rusku aneksiju Krima ili podržao nove autonomije dijelovima istočne Ukrajine koji su bliski Rusiji. Čak i ako zauzme Kijev i svrgne Zelenskog, Putin bi morao računati na pobunu koju bi podržao Zapad i to u zemlji s više od 40 milijuna stanovnika.

"On nema održivu političku odstupnicu sad kad je suočen sa žestokim otporom Ukrajinaca", rekao je Burns.

Zabrinutost Bijele kuće oko eskalacije ponekad je frustrirala i demokrate i republikance

Avril Haines, direktorica nacionalne obavještajne zajednice američkog predsjednika Joea Bidena, rekla je da Putin "ovo doživljava kao rat u kojem si ne može priuštiti poraz. Ali ono što bi on mogao biti spreman prihvatiti kao pobjedu, može se s vremenom promijeniti s obzirom na cijenu koju snosi".

Obavještajni analitičari smatraju da je Putinovo nedavno podizanje razine nuklearne spremnosti u Rusiji vjerojatno imalo za cilj odvratiti Zapad od pružanja dodatne potpore Ukrajini.

Zabrinutost Bijele kuće oko eskalacije ponekad je frustrirala i demokrate i republikance. Nakon što je prvobitno iskazala potporu, Bidenova administracija posljednjih je dana odbila podržati poljski plan da Ukrajini donira ratne zrakoplove iz sovjetskog doba, koji bi zahtijevao da SAD sudjeluje u procesu prijenosa. Bidenova administracija prethodno je odgodila sankcije za plinovod Sjeverni tok 2 i nije namjeravala poslati protuzračne rakete Stinger u Ukrajinu, da bi potom promijenila mišljenje.

Haines je rekla da bi Putin mogao smatrati dostavu zrakoplova kao veću stvar od protutenkovskog i protuzračnog oružja koje već pristiže u Ukrajinu. Haines nije otkrila je li SAD imao obavještajne podatke koji bi podržali tu spoznaju.

"Bidenova administracija uvijek kasnila korak ili dva iz straha da ne izazove Putina"

Američki kongresnik Mike Quigley, demokrat iz Illinoisa i član Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma, rekao je da je Bidenova administracija uvijek kasnila korak ili dva iz straha da ne izazove Putina. Pozvao je Bijelu kuću da odmah odobri prijenos zrakoplova Ukrajini.

U međuvremenu, kako nasilje eskalira i sve više Rusa gine, Zapad također pazi na bilo kakve znakove stvaranja rupa u Putinovom "propagandnom balonu". Neovisni ruski politički analitičar Kirill Rogov objavio je na svom Telegram računu da je rat "izgubljen" i proglasio ga "epskim neuspjehom".

"Pogrešna je bila predodžba da se Zapad nije voljan oduprijeti agresiji, da je letargičan, pohlepan i podijeljen. Ideja da je rusko gospodarstvo samodostatno i sigurno bila je pogrešna. Pogrešna je bila predodžba o kvaliteti ruske vojske. A glavna pogreška bila je ideja da je Ukrajina propala država te da Ukrajinci nisu nacija. Četiri pogreške u donošenju jedne odluke, to je puno", napisao je Rogov.

Prije invazije, ankete koje je proveo Levada Centar, najveća ruska neovisna kompanija za istraživanje javnog mnijenja, pokazale su da 60% ispitanika smatra SAD i NATO pokretačima sukoba u istočnoj Ukrajini. Samo 3% smatralo je Rusiju krivcem. Anketa je provedena u siječnju i veljači, a Levada Centar nije objavio nove ankete od početka rata.

Mnogi se nadaju da će obični Rusi reagirati na nagli pad svog životnog standarda i pronaći realistične prikaze rata preko rođaka i na internetu, korištenjem VPN softvera za zaobilaženje kremaljskih blokada na društvenim mrežama. Ruska državna televizija nastavlja emitirati lažne ili nedokazane tvrdnje o vladama SAD-a i Ukrajine i promicati narativ kako si Rusija ne može priuštiti da izgubi rat.

"U suprotnom, to će dovesti do smrti same Rusije", rekao je Vladimir Solovjov, voditelj emisije u udarnom terminu na državnom televizijskom kanalu Rusija 1.

Pročitajte više