Američki porezni inspektori vrebaju na društvenim mrežama

REVNI američki porezni inspektori uvijek traže nove načine kako da pronađu neplatiše, a najnovija taktika im je vrebanje prijestupnika preko socijalnih mreža, javlja Wall Street Journal.

Agenti redovito pretražuju Facebook i MySpace profile kako bi ulovili korisne informacije o poreznim neplatišama. Stoga kad netko s "crne liste" napiše na profil da se preselio, promijenio posao ili dobio povišicu, uskoro može očekivati agenta na vratima.

Tako je u Nebraski ulovljen DJ koji je na MySpaceu objavio kako će raditi na velikom javnom partyju. Agentima nije trebalo puno da se tamo pojave i uzmu mu 2.000 dolara koliko je dugovao poreznoj službi.

U Minnesoti je pronađen porezni prijestupnik koji je dugo izbjegavao platiti porez na dohodak. Objavio je na MySpace profilu kako se vraća u svoj rodni grad da bi radio u tvrtci s nekretninama. Bio je toliko otvoren da je napisao i ime novog poslodavca. Država je nakon toga uspjela naplatiti njegov cjelokupni dug od nekoliko tisuća dolara.

Agenti se sada najčešće služe Googleom

Direktor Savezne porezne administracije Jim Eads kaže kako su ovi novi načini pronalaska građana koji ne plaćaju poreze mnogo učinkovitiji od starih metoda poput raspitivanja kod susjeda i rodbine. Agenti se sada najčešće služe Googleom u takvim potragama, a ako se takva potraga izjalovi tada prelaze na pretragu socijalnih mreža. No i tu postoje ograničenja.

"Agenti ne smiju postati nečiji `prijatelji` na mreži služeći se lažnim informacijama", kaže porezni službenik Steven Schroeder. U saveznoj državi Nebraski agenti smiju koristiti samo informacije koje su javno dostupne. Stoga su za to pogodniji MySpace profili čiji korisnici objavljuju više javnih informacija nego na Facebooku, rekao je Schroeder.

Pročitajte više