Američki potpredsjednik: Rat u Afganistanu u interesu je SAD-a i Velike Britanije

AMERIČKI potpredsjednik, Joe Biden, rekao je za BBC da je rat u Afganistanu u interesu SAD-a i Velike Britanije. Navodno je izjavio da je rat "vrijedan truda kojeg ulažemo" te inzistirao na zatvaranju zatvora u zaljevu Guantanamo do siječnja, kao što je i planirano, ali pod uvjetom da se svaki slučaj razmotri zasebno.

Najhrabriji ratnici

"U okvirima nacionalnog interesa Velike Britanije, SAD-a i Europe, rat u Afganistanu vrijedan je truda kojeg ulažemo i žrtve koju polažemo", rekao je Biden, i ponovio obrazloženje Obamine uprave za sukob. Podsjetio je i na mjesto s kojeg je počeo napad na SAD 11. rujna, kao i na sve ostale napade al-Qaide koji su slijedili od Europe do Pakistana i Afganistana.

U nastavku svog govora Biden je pohvalio britanske trupe, nazvavši ih "jednima od najboljih i najhrabrijih ratnika na svijetu", no nije želio komentirati razinu njihove opremljenosti. Podsjećamo, Lord Malloch Brown, britanski državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova, jučer je izjavio da britanske trupe nemaju dovoljno helikoptera na raspolaganju. Izjavu je kasnije povukao, iako mnogi smatraju da su iz tog razloga vojnici postali ranjiviji na eksplozije koje se događanju po ulicama.

Pročitajte više