Američki predstavnik stigao u Afganistan zbog pregovora s talibanima

Foto: EPA

POSEBNI američki predstavnik u Afganistanu Zalmay Khalilzad stigao je u Kabul kako bi dao novi poticaj pokušajima dovršetka sukoba u toj državi u susretima s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem.

Khalilzad će nakon afganistanske prijestolnice otputovati u Katar, gdje će se susresti s predstavnicima talibana, otkrio je američki State Department. 

Čini se da će susret u Kataru predstavljati nastavak nekoliko tjedana dugih neformalnih razgovora, a ne ponovno otvaranje službenih pregovora o američkom vojnom povlačenju koje je američki predsjednik Donald Trump zaustavio u rujnu, nakon smrti američkog vojnika u samoubilačkom napadu talibana. 

Smanjivanje nasilja

Dvije strane pregovarale su o američkom povlačenju vojske u zamjenu za garancije da ekstremističke skupine neće koristiti Afganistan kao bazu za napade na SAD i njegove saveznike. 

Nakon dogovora bi uslijedili pregovori o političkom rješenju za državu između talibana i dužnosnika vlade, predstavnika civilnog društva i drugih.

Američki predsjednik je prošli tjedan, na Dan zahvalnosti, iznenadno posjetio američke snage u afganistanskoj bazi te natuknuo da bi se pregovori mogli nastaviti. 

"Dvije strane će se vratiti raspravama o smanjivanju nasilja", otkrila je glasnogovornica State Departmenta. 

Talibani vode pobunu protiv središnjih vlasti otkako su 2001. zbačeni nakon invazije predvođene SAD-om. Talibani Ghanijevu vlast smatraju nelegitimnim marionetskim režimom te odbijaju pregovarati s njom dok se ne postigne dogovor sa SAD-om. 

Pročitajte više