Američki restorani: Bez posla ostalo 2.5 milijuna ljudi, nećemo nadoknaditi gubitke

Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

OČEKIVANI 11-postotni rast prometa u američkim restoranima u 2021. godini neće biti dovoljan da nadoknadi velike gubitke koje je u 2020. prouzročila pandemija koronavirusa, pokazuje istraživanje.

Promet bi ove godine trebao porasti na 731.5 milijardi dolara, procijenila je Nacionalna udruga restorana u izvješću objavljenom jučer.

U 2020. pao je gotovo za četvrtinu, na 659 milijardi dolara.

Nakon što se virus u ožujku prošle godine počeo širiti Sjedinjenim Državama, mnogi su restorani, mali i veliki, smanjili broj zaposlenih ili su jednostavno zatvorili svoja vrata zbog vladinih ograničenja i zaziranja potrošača od obroka izvan kuće.  

Do prosinca dugoročno je ili trajno zatvoreno 110.000 restorana i barova od njih milijun, navodi se u izvješću.

Izgubljeno 2.5 milijuna radnih mjesta

Među trajno zatvorenim objektima brojne su kvartovske zalogajnice, većina kojih je u prosjeku bila poslovala 16 godina, a njih 16 posto najmanje 30 godina.

Na kraju 2020. u sektoru je još bilo oko 2.5 milijuna radnih mjesta manje nego prije pandemije.

Jedna je svijetla točka za neke restorane bila dostava. U 2020. mnogi su je prvi put uvrstili u ponudu za sve kategorije obroka.

Restorani su pritom bili skloniji angažirati kompanije za dostavu, uključujući DoorDash Inc, Uber Eats i Grubhub Inc, nego sami dostavljati hranu na kućni prag, što je posebno vrijedilo za lance restorana brze hrane, navodi se u izvješću.

Mnogi su ipak prigovorili da narudžbe hrane putem takvih tvrtki za njih znače visoke provizije.

Čini se da su ti prigovori nekako doprli do potrošača jer je 64 posto njih u anketi udruge navelo da radije naručuju hranu izravno iz restorana nego putem aplikacija tvrtki za dostavu.

Pročitajte više