Pet beba u Engleskoj umrlo od hripavca

Foto: Shutterstock

Pet beba u Engleskoj umrlo je nakon što im je dijagnosticiran hripavac, rekli su zdravstveni dužnosnici. Na tome je području do sada ove godine zabilježeno više od 2700 slučajeva zaraze ovom bolešću, što je tri puta više nego tijekom cijele 2023.  

Podaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) pokazuju da su do kraja ožujka prijavljena 2793 slučaja hripavca, u usporedbi s 858 slučajeva u 2023. Od 2793 slučaja, oko polovica (50.8%) zaraženih je bila starija od 15 godina, a 28.6 % su bila djeca između 10 i 14 godina. 

Posebno opasan za dojenčad

UKHSA dodaje kako je između siječnja i kraja ožujka od hripavca umrlo pet beba. “Hripavac može pogoditi ljude svih dobi, no zna biti posebice opasan za dojenčad”, rekao je epidemiolog Gayatri Amirthalingam iz UKHSA, a prenosi The Guardian

Hripavac ili pertussis je akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest, piše HZJZ.

Zaštita putem cjepiva

Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece. Stvorena imunost kod cijepljenih osoba se vremenom značajno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem.

Stoga, novorođenčad neće naslijediti imunost (antitijela) od majki, osim u slučaju da je majka cijepljena tijekom trudnoće. Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti. 

Pročitajte više