NAPAD NA UKRAJINU

Američki šef diplomacije: Hvala Hrvatskoj na potpori Ukrajini

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken je u razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem izrazio duboku zahvalnost za snažnu potporu premijera i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u, objavio je State Department.

Plenković i Blinken su razgovarali i o padu drona u Zagrebu

Kako se navodi u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Ned Price, Blinken je u razgovoru s Plenkovićem ponovno potvrdio potporu SAD-a Ukrajini u suočavanju s nastavljenim ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Državni tajnik je izrazio duboku zahvalnost za snažnu potporu premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u", navodi se u priopćenju. Dodaje se da su Blinken i Plenković razgovarali i o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

Blinken je zabrinut zbog pada drona

"Blinken je istaknuo ključnu ulogu Hrvatske u osiguravanju europske budućnosti cijelog zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Također je pozdravio Strateški dijalog između SAD-a i Hrvatske 17. ožujka, koji će okupiti međuagencijske timove na visokoj razini kako bi razmotrili zajedničke napore za unaprjeđenje zajedničkih prioriteta", navodi State Department.

Plenković je jučer na svom Twitteru objavio da mu je Blinken u razgovoru izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om.

Plenković: Na dronu je bio eksploziv

Podsjetimo, bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje srušila se 10. ožujka iza 23 sata u zagrebačkom naselju Jarun. U hrvatski zračni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunjske.

Kako je jučer rekao Plenković, na letjelici je bio eksploziv, a daljnjom se istragom želi utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. Plenković je na Twitteru također rekao da je Blinken pozdravio hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

"Potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda", dodao je Plenković.

Pročitajte više