Američki senat produžio antiteroistički zakon i usvojio proračun za obranu

AMERIČKI Senat je u srijedu na šest mjeseci produljio antiteroristički Patriotski zakon, usvojio proračun za ministarstvo obrane i mjeru koja traži humani odnos prema zatočenicima u američkom zatočeništvu.

Senatori su privremeno produljili važenja Patriotskog zakona, kojega se smatra ključnim oruđem u borbi protiv terorizma, kako bi osigurali dovoljno vremena da se u njega ugradi zaštita građanskih sloboda.

Važenje nekoliko njegovih odredbi istječe 31. prosinca, a predsjednik George W. Bush je opetovano pozivao na obnavljanje njegova važenja.

Očekuje se kako će i Bijela kuća i Zastupnički dom Kongresa prihvatiti ovakav rezultat unatoč ranijem protivljenju kratkoročnom produljenju važenja zakona.

Patriotski zakon je donešen nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i snažno je proširio ovlasti američkih saveznih vlasti u provedbi tajnih istraga, dobijanju privatnih podataka i prisluškivanju telefonskih razgovora kako bi se otkrili teroristi.

Ovakve proširene ovlasti izazvale su zabrinutost kritičara, posebice oporbenih demokrata, ali i nekih Bushovih republikanaca, zbog mogućeg ugrožavanja građanskih sloboda Amerikanaca.

Senat je usvojio i proračun od 453,3 milijarde dolara za američko ministarstvo obrane, uključujući 50 milijardi dolara za rat u Iraku i Afganistanu.

Proračun je usvojen tek nakon što su demokrati iz zakona uspjeli izbacili prijedlog o otvaranju rezervata prirode na Aljasci za iskorištavanje nafte.

Senat je također jednoglasno odlučio poslati zaseban zakon o obrambenoj politici koji sadržava i zabranju mučenja zatočenika na potpisivanje predsjedniku Bushu koji je u početku zaprijetio da će staviti veto na zakon, ako u njemu bude riječi o zatočenicima.

Predsjednik Bush je konačno bio prinuđen prihvatiti taj amandman pošto su mu snažnu potporu iskazali i Senat i Zastupnički dom Kongresa nakon skandala s mučenjem zatočenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, izvješća o žestokim metodama istrage u američkom zatvoru u Guantanamo Bay na Kubi i medijskih navoda o tajnim CIA-inim zatvorima u istočnoj Europi za osumnjičene teroriste.

Pročitajte više