Američki Senat ukinuo odobrenja za ratove u Iraku

Ilustracija: EPA

VEĆINA američkih senatora podržala je zakon kojim ukida dva desetljeća stara odobrenja za ratove u Iraku, a izglasavanje se događa u vrijeme kada Kongres pokušava reafirmirati svoju ulogu u tome hoće li slati američke vojnike u rat.

Senat je sa 66 glasova za i 30 protiv izglasao zakon kojim se opozivaju Odobrenja za uporabu vojne sile iz 1991. i 2002. (Authorizations for the Use of Military Force - AUMF), a potrebna je bila samo natpolovična većina za usvajanje zakona kojim će se službeno okončati rat u Iraku.

Zakon još mora biti potvrđen

Taj zakon još mora potvrditi Zastupnički dom u kojem većinu imaju republikanci. Izgledi za odobrenje zakona u Zastupničkom domu nisu tako sigurni. Svi senatori koji su bili protiv ukidanja AUMF-a su republikanci, a protiv je bio i šef republikanaca u Senatu Mitch McConnell. Biden je rekao da će potpisati zakon ako stigne na njegov stol.

Dvadeset godina nakon američke invazije u ožujku 2003. glasanje o opozivu povijesni je korak udaljavanja od rata koji je odnio živote stotina tisuća Iračana i tisuća Amerikanaca, navodi Reuters. To je i najnoviji pokušaj zakonodavaca da vrate Kongresu ovlasti u odlučivanju o slanju vojnika u borbu. Zagovornici ukidanja AUMF-a kažu da je spomenuta ovlast nepropisno ustupljena Bijeloj kući.

Pročitajte više