Američki senat usvojio 700 milijardi dolara "težak" plan za spašavanje iz krize

AMERIČKI Senat je, nakon izmjena, odlučio prihvatiti 700 milijardi dolara "težak" plan za spašavanje iz ekonomske krize koja je pogodila Wall Street.

Senat je plan, za razliku od Predstavničkog doma Kongresa, prihvatio s nadmoćnom većinom. Glas "za" je dalo: 39 demokrata, 34 republikanca i nezavisni senator Joe Lieberman. Protiv je bilo: 15 republikanaca, 9 demokrata i nezavisni senator Bernie Sanders (koji se izjašnjava kao socijalist).

Glas "za" su udijelili i demokratski predsjednički kandidat Barack Obama te njegov republikanski suparnik John McCain, kao i demokratski potpredsjednički kandidat Joe Biden.

Relativna lakoća s kojom je paket izglasan, tumači se time što u studenome samo trećina senatora mora braniti svoj mandat pa, za razliku od svojih kolega, riskiraju daleko manje bijesa od birača koji, poput većine američke javnosti, plan sanacije Wall Streeta smatraju otimanjem novca malim građanima kako bi se nagradio nerad, lopovluk i pohlepa bogatuna u velikim korporacijama.

Odluka Senata je u SAD-u odmah prozvana "povijesnom" jer je plan "ubrizgavanja financijske injekcije" Wall Streetu najveće vladino ulaganje u državnu ekonomiju još od Velike ekonomske krize iz 1929. godine.

"Ovaj paket nije za titane s Wall Streeta, nije za one čija nas je pohlepa dovela do ovog. Ovo je za obitelji diljem SAD-a koje strahuju za svoja radna mjesta, svoje domove i trude se spojiti kraj s krajem", rekao je senator Harry Reid, vođa demokratske većine u Senatu.

Kongresnik John A. Boehner, vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu, za Fox News je rekao kako ne misli da je krah američke burze, do kojeg je došlo u ponedjeljak, imao puno utjecaja na činjenicu da su ovog puta mnogi senatori promijenili mišljenje i prihvatili krizni plan.

Podsjetimo, nakon što je Predstavnički dom odbio prvotnu verziju sanacijskog plana kojega je iznio predsjednik George Bush, došlo je do pada američke burze. Burzovni indeks Dow Jones se sunovratio za više od 778 bodova ili 6,98 posto. Nakon kraha američke burze, počele su se rušiti i burze diljem svijeta - od Azije preko Australije do Europe. Samo dan kasnije, došlo je do naglog obrata pa je u utorak na Wall Streetu zabilježen najveći dnevni rast dionica u posljednjih šest godina.

Traje "prijateljsko uvjeravanje" buntovnih kongresnika

Nakon što je paket izglasan u Senatu, tekst prijedloga - koji je dobio nove amandmane te tako od originalne tri narastao na 450 stranica - bi se ponovno trebao naći pred članovima Predstavničkog doma, najvjerojatnije u petak. Nakon što su u prijedlog ušle odredbe koje bi pogodovale običnim građanima - kao što je dizanje federalnog jamstva za bankovne uloge sa 100.000 na 250.000 dolara - 133 kongresnika koji su u ponedjeljak rekli "ne" su izloženi enormnom pritisku da promijene mišljenje.

Neki od njih, kao republikanci John Shaddeg i Steve La Tourette, su izjavili kako se "okreću" prema tome da podrže plan. Zbog toga većina promatrača očekuje da će novi prijedlog, "začinjen" s kresanjima poreza i financijskim injekcijama za škole u ruralnim, pretežno republikanskim, oblastima, ipak proći.

I.M./D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više