Američki senator doma čuvao 480.000 dolara i zlatne poluge. Kaže da je to ušteđevina

Foto: EPA

AMERIČKI senator koji se suočava s optužbama za korupciju tvrdi da je gotovo pola milijuna dolara u gotovini koje su vlasti otkrile u njegovom domu zapravo njegova ušteđevina, a ne dobiveno mito. Demokrat Bob Menendez također je rekao da se 480.000 dolara - navodno pronađenih u omotnicama i skrivenih u odjeći, ormarima i sefu u njegovom domu - drži pri ruci za hitne slučajeve.

"Ovo se može činiti staromodnim, ali to su novci izvučeni s mog osobnog štednog računa na temelju prihoda koji sam zakonito stekao tijekom tih 30 godina", brani se senator iz New Jerseyja, koji je optužen za primanje mita. Savezni agenti koji su izvršili pretres njegovog doma prošle godine su pronašli i zlatne poluge u vrijednosti većoj od 100.000 dolara, priopćili su tužitelji. 

Dodali su da je dodatnih 70.000 dolara pronađeno u sefu njegove supruge, rekli su. Menendez odbija pozive da podnese ostavku, uključujući pozive vođe većine u Senatu Chucka Schumera. "Shvaćam da će ovo biti najveća borba dosad. Ali kao što sam rekao tijekom cijelog ovog procesa, čvrsto vjerujem da ću, kada se iznesu sve činjenice, ne samo biti oslobođen, nego ću i dalje biti senator", najavio je. 

Napisao pismo u ime Egipta?

69-godišnji senator je nedavno donio odluku da privremeno odstupi s mjesta predsjednika Odbora za vanjske poslove Senata zbog optužbi, piše Sky News. On i njegova supruga Nadine Menendez optuženi su za primanje stotina tisuća dolara u gotovini, zlata i luksuznog automobila od trojice poslovnih ljudi iz New Jerseyja u zamjenu za razne koruptivne radnje, navodi se u optužnici. 

Optužnica navodi da je Menendez koristio svoj utjecaj kako bi se umiješao u tri kaznena slučaja, vršio pritisak na američka regulatorna tijela za poljoprivredu da zaštite poslovne interese suradnika i koristio svoj položaj predsjednika Odbora za vanjske odnose kako bi utjecao na američku politiku prema Egiptu.

Tužitelji tvrde da se susreo s egipatskim vojnim i obavještajnim dužnosnicima, prenosio nejavne informacije o zaposlenicima u američkom veleposlanstvu u Kairu i bio pisac pisma u ime Egipta u kojem je od svojih kolega u Senatu tražio da pošalju 300 milijuna dolara vrijednu pomoć.

Govoreći o svom odnosu s Egiptom, sugerirao je da je bio strog prema zemlji zbog pritvaranja Amerikanaca i drugih "kršenja ljudskih prava". "Ako pogledate moje postupke u vezi s Egiptom tijekom razdoblja opisanog u ovoj optužnici i tijekom cijele moje karijere, moj dosje je jasan i dosljedan u proglašavanju Egipta odgovornim", istaknuo je.

Pročitajte više