Američki senator i ratni heroj John McCain prekida liječenje tumora na mozgu

Foto: EPA

AMERIČKI republikanski senator John McCain odlučio je prekinuti liječenje tumora na mozgu, objavila je njegova obitelj.

Johnu McCainu (81) prošlog je ljeta dijagnosticiran agresivan oblik tumora na mozgu i bio je na liječenju od srpnja 2017. godine. Napustio je Washington kako bi bio sa svojom obitelji u Arizoni, iako je ostao istaknuta politička ličnost te oštar kritičar predsjednika Donalda Trumpa.

>>Trumpov najžešći kritičar dolazi iz njegove stranke, pogledajte što je sve rekao o predsjedniku

>>Najžešći Trumpov kritičar protiv kandidatkinje za šeficu CIA-e: Mučenja neće prestati

>>Senator McCain: Susret Trumpa s Putinom je tragična pogreška

McCainova obitelj izjavila je za američke medije: "Prošle godine senator McCain je s Amerikancima podijelio vijest za koju je naša obitelj već znala: dijagnosticiran mu je agresivni glioblastom i prognoza je bila ozbiljna."

"Presudilo je napredovanje bolesti i neumoljivo starenje"

"U godini dana nakon toga, John je premašio očekivanja za svoje preživljavanje. Međutim, sada je presudilo napredovanje bolesti i neumoljivo starenje. Svojom izvanrednom snagom volje odlučio je prekinuti liječenje."

Njegova kći Meghan McCain na Twitteru je objavila da njihova obitelj duboko cijeni svu ljubav i velikodušnost koju su primili protekle godine. McCainova supruga Cindy objavila je: "Volim svog supruga cijelim svojim srcem. Bog blagoslovio sve koji su se brinuli o njemu tijekom ovog putovanja."

"Nijedan čovjek u ovom stoljeću nije bolji primjer časti i patriotizma"

McCain je bio član Senata 35 godina te jedan od najjačih glasova Republikanske stranke. Vođa republikanskog senata Mitch McConnell objavio je da je vrlo tužan zbog ove vijesti: "Sretnici smo što ga možemo nazvati prijateljem i kolegom. Cijela obitelj McCain je u našim molitvama u ovom nevjerojatno teškom vremenu."

Predsjednik zastupničkog doma Paul Ryan izjavio je da je McCain utjelovljenje službe američkoj državi. Republikanski senator Mitt Romney objavio je da "nijedan čovjek u ovom stoljeću ne predstavlja bolji primjer časti, patriotizma, službe, žrtve i stavljanja države na prvo mjesto".

Bivši državni tajnik John Kerry nazvao je svog kolegu, ratnog veterana iz Vijetnama, hrabrim čovjekom.

Više od pet godina proveo kao ratni zatvorenik

McCain je proveo više od pet godina kao ratni zatvorenik. Odslužio je šest mandata kao senator i u 2008. republikanci su ga nominirali za predsjednika. Liječnici su otkrili tumor na mozgu tijekom operacije uklanjanja krvnog ugruška iznad njegovog lijevog oka prošlog srpnja.

Započeo je liječenje u klinici Mayo u Arizoni prošlog prosinca, a u travnju je operiran zbog crijevne infekcije. Glioblastom je osobito agresivni oblik tumora na mozgu koji se najčešće javlja kod starijih muškaraca. Nakon dijagnoze njegova kći je izjavila: 

"Nećete se iznenaditi kada vam kažem da je u svemu ovome moj otac najmirniji. Nosi se s ovim izazovom kao svakim drugim. Tumor može utjecati na njega na mnoge načine, ali neće mu se predati. Nikada se nije ničemu predao."

Pročitajte više