Američki specijalci Ratka Mladića na nišanu su imali barem 20 puta

NAKON potpisivanja Daytonskog sporazuma, Pentagon nije htio uhititi optuženike za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a američka vojska namjerno je "minirala" sve pokušaje IFOR-a da ih uhite.

Ovaj šokantni podatak otkrio je Charles Ingrao, američki profesor povijesti na sveučilištu Purdue, u intervjuu za Radio Slobodnu Europu. On je kazao kako je haški optuženik i ratni zločinac Ratko Mladić, bar 20 puta bio “na nišanu” američkih specijalaca, koji su ga u stopu pratili ali koji ga nisu uhitili.

Pentagon znao sve i bio protiv uhićenja, zajedno s predsjednikom Clintonom

"Mi ne znamo o čemu su razgovarali američka vojska i Mladić ali znamo da su razgovarali i da to nije završilo Mladićevim uhićenjem. Između kraja veljače i početka srpnja 1996. godine, specijalno oformljeni američki izviđački odred, najmanje 20 puta imao je Mladićev konvoj od tri vozila doslovce na nišanu”, kazao je Ingrao, koji je dodao kako je za te susrete saznao od vojnog dužnosnika, koji je tada bio u spomenutoj specijalnoj jedinici i koji je pripadao američkoj obavještajnoj službi.

Ingrao je istaknuo kako je Pentagon bio itekako upoznat sa svim sastancima njegovih visokih vojnih dužnosnika na terenu, a pogotovo onim s dvostrukim optuženikom za ratne zločine.

"Na uhićenje ratnih optuženika američka vojska gledala je kao na rizik koji bi mogao rezultirati napadom na američke vojnike", objasnio je Ingrao te dodao kako je protiv uhićenja zločinaca bio i bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je bio opsjednut tim da Bosna ne preraste u novi Mogadišu. Jedini koji je bio za njihovo uhićenje jest State Department ali to nije bilo moguće bez zelenog svjetla Pentagona i samog predsjednika Clintona, rekao je na kraju Ingrao.

B.V.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više