Američki stručnjak: Ako Trump ne ubrza ratifikaciju, Crna Gora će pasti u ruske ruke

Foto: FAH

UKOLIKO novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ne ubrza pristupanje Crne Gore NATO-u, to bi moglo gurnuti Crnu Goru u ruke Rusiji koja se protivi ulasku Crnogoraca u Sjevernoatlantski savez, rekao je profesor Daniel Serwer sa Sveučilišta Johns Hopkins.

“Ukoliko Trump, ne izvrši pritisak za pristupanje Crne Gore NATO-u, to neće pomoći Podgorici, ili njenim odnosima sa SAD-om”, kazao je Serwer, profesor upravljanja sukobima i za transatlantske odnose na Johns Hopkinsu, za podgorički list Pobjedu od nedjelje.

Serwer je ustvrdio da bi to “moglo gurnuti Crnu Goru u ruske ruke".

Na pitanje da li bi sadašnji komplicirani odnosi SAD-a i Rusije mogli utjecati na ulazak Crne Gore u NATO, Serwer je ocijenio da nitko u američkom Kongresu ne želi usporiti ratifikaciju zbog ruskog protivljenja, ali ostaje da se vidi šta će nova administracija učiniti.

Serwer: Slobodna Europa je dobra ideja

“Nadam se da će željeti poslati Rusima vrlo jasan signal da vrata NATO-a ostaju otvorena za one koji su kvalificirani i koji žele ući. Europa - cjelovita i slobodna (što znači, između ostalog i dobrovoljno pridruživanje Savezu) je dobra ideja”, kazao je Serwer.

On se nada da će protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u biti odobren u američkom Senatu u narednih nekoliko tjedana.

"Ako se to ne dogodi prije 20. siječnja, sumnjam da će to biti prioritet nove administracije", rekao je Serwer.

Rekao je da bi u tom slučaju ključni senatori trebali to odraditi "kako bi poslali nedvosmisleni signal potpune posvećenosti Savezu, što je ujedno i poruka i Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu".

Pročitajte više