Američki sud odbio Karadžićevog brata, tražio da više ne bude pod sankcijama

Foto: EPA

AMERIČKI sud u Washingtonu odbio je zahtjev brata ratnog zločinca Radovana Karadžića da mu se ukinu nametnute sankcije. Luka Karadžić bio je pod mjerom sankcija zbog pomaganja svom bratu.

Karadžića je 2003. sankcionirao Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC), još dok je njegov brat bio u bijegu. Sud je sada u svojoj odluci naveo da je Luka Karadžić prije par godina tražio od OFAC-a da ukine sankcije jer smatra da razlozi zbog kojih je sankcioniran više ne vrijede, piše Balkan Insight. OFAC ga je odbio, naveo je sud.

Karadžić se zato obratio sudu s tvrdnjom da ne vidi razlog za zadržavanje sankcija nakon što je njegov brat uhićen i osuđen. Sud ga je odbio te istaknuo da je on nedavno javno dao podršku svom bratu. Sud smatra da to opravdava nastavak sankcija.

Luka Karadžić: Nisam podržavao brata dok se skrivao

Luka Karadžić tražio je 2018. da mu SAD ukloni sankcije, tvrdeći da on nema nikakve veze sa zločinima za koje je njegov brat optužen. Također je tvrdio da brata nije podržavao dok se skrivao i da mu nije pružao financijsku potporu. 

No američko ministarstvo financija odbilo je zahtjev, pozivajući se na javne izjave Luke Karadžića u kojima je kritizirao Haški sud i izražavao podršku svom bratu tijekom suđenja i žalbenog procesa. Karadžićev odvjetnik Peter Robinson, koji je zastupao Radovana Karadžića na Haškom sudu, kaže da je razočaran odlukom.

"Odluka suda u Washingtonu je protiv demokratskih načela, uključujući slobodu govora. Malo je vjerojatno da ćemo se žaliti", rekao je Robinson.

 

Pročitajte više