Američki sud: Tužbu mladih protiv vlade zbog klimatskih promjena treba odbaciti

Ilustracija: EPA

Američki prizivni sud jučer je zaključio da tužba koju je podnijela 21 mlada osoba, tvrdeći da energetska politika američke vlade krši njihova prava na zaštitu od klimatskih promjena, mora biti odbačena.

Tročlano vijeće 9. okružnog prizivnog suda SAD-a sa sjedištem u San Franciscu navelo je u nalogu na pet stranica da je slučaj trebao biti odbačen nakon što je sud prvi put raspravljao o tom pitanju 2020. Tada je zaključeno da sudovi ne mogu naložiti široke promjene politike koje je bolje prepustiti Kongresu i izvršnoj vlasti.

Iako su mladi tužitelji umanjili tužbeni zahtjev tražeći samo izjavu da su njihova prava povrijeđena, sud je rekao da se tužbe moraju odnositi na štete koje mogu biti ispravljene na sudu i da takva izjava ne bi izravno pomogla tužiteljima.

Odlukom sudskog vijeća naloženo je nižem sudu koji nadzire slučaj da odbaci tužbu. Tužitelji planiraju zatražiti od suda da preispita odluku, rekla je Julia Olson iz neprofitne odvjetničke tvrtke Our Children’s Trust. Sličan zahtjev nakon presude iz 2020. je odbijen.

"Ovo je tragična i nepravedna presuda, ali nije gotova", rekao je Olson. "Deklaracija o našim ustavnim pravima jedna je od rijetkih stvari koje su potaknule našu naciju na veću pravdu i jednakost kroz povijest", dodala je.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a odbilo je komentirati presudu.

Brojne 'klimatske tužbe' i pred drugim sudovima

Tužitelji su u svojoj tužbi iz 2015. tvrdili da je vlada dopustila, odobrila i subvencionirala vađenje i potrošnju fosilnih goriva unatoč tome što je znala da te radnje uzrokuju katastrofalno globalno zagrijavanje.

Navode da klimatske promjene pogoršavaju pojave poput šumskih požara, suša i poplava, što zauzvrat ugrožava njihovo zdravlje i imovinu. Tužitelji ističu i da američka energetska politika krši njihova prava na pravičan postupak i jednaku zaštitu prema Ustavu SAD-a.

Our Children's Trust posljednjih je godina podnio brojne druge klimatske tužbe u ime mladih podnositelja tvrdeći da državne i savezne politike koje promiču fosilna goriva krše njihova prava.

Iako je nekoliko tužbi odbačeno, sudac države Montana prošle je godine presudio u korist skupine mladih koji su naveli da državno dopuštanje iskorištavanja fosilnih goriva krši amandman na ustav Montane iz 1972. koji od države zahtijeva zaštitu i poboljšanje okoliša.

Slična tužba skupine mladih Havajaca temeljena na ustavu te savezne države trebala bi se naći pred sudom u lipnju.

Skupina mladih također je na saveznom sudu u Kaliforniji podnijela tužbu protiv američke Agencije za zaštitu okoliša optužujući ju da "namjerno" diskriminira američku djecu dopuštajući ispuštanje opasnih razina stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene.

Pročitajte više