Američki tenkovi i oklopnjaci u demonstraciji moći ulicama Tikrita

RAZLJUĆEN bombaškim napadima u rodnom gradu Sadama Huseina, zapovjednik američkog bataljuna poslao je tenkove i oklopna vozila u ophodnju ulicama Tikrita kako bi demonstrirali silu pred iračkim pobunjenicima.

Tenkovi M1A1 Abrams, borbena vozila Bradley i oklopni transporteri protutnjali su središtem Tikrita, uznemirivši stanovnike i blokiravši promet.

Vojnici u punoj borbenoj opremi zauzeli su uglove ulica i repetirali strojnice postavljene na vozilima Humvee, kao dio kontigenta od nekoliko stotina vojnika.

Pukovnik Steve Russell, zapovjednik bataljuna 1-22 u sklopu 4. pješačke divizije, rekao je da je time želio pokazati gerilcima u središtu antiameričkog raspoloženja kako bataljun zapravo izgleda.

"Moraju biti svjesni da ćemo protiv njih uporabiti puno više od Humveea. Sigurno ćemo slomiti otpor", rekao je Russell novinarima nakon 90-minutne parade.

Stotine iračkih promatrača nisu pokazivali nikakve znake oduševljenja, a njihovi pogledi odavali su neprijateljske osjećaje.

"Irak je dobar, Amerika nije", rekao je jedan mladi Iračanin, dok je drugi pokazao palac gore, pogledom ispraćajući kolonu američkih oklopnih vozila.

(Hina) bcav br

Pročitajte više