Američki vojni izvori: Nemoguće je sad moguće, Ukrajina bi mogla ponovno zauzeti Krim

Foto: Profimedia

UKRAJINA bi mogla ponovno zauzeti Krim ako se nastavi njeno oduzimanje teritorija od ruskih snaga koje bježe velikom brzinom, vjeruju visoki američki dužnosnici, prema pisanju britanskog The Telegrapha

Njihova procjena dolazi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put priznao neuspjehe na bojnom polju i nakon što su ukrajinske snage potisnule rusku vojsku u regiji Luhansk, čime je praktički poništen jedan od ključnih uspjeha Kremlja u ratu.

"Nemoguće je postalo moguće"

Zapadni dužnosnici ranije su smatrali da je povrat Krima silom nemoguć jer se od Rusije očekivalo da će se svim silama boriti da ga obrani.

No viši američki časnik rekao je za The Telegraph da nedavni kolaps ruske vojske znači da je "ukrajinsko ponovno zauzimanje Krima sada jasna mogućnost koja se više ne može odbaciti".

Prodor na Krim značio bi da Ukrajina ide i dalje od prve linije bojišnice 23. veljače, kada je Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Rusija je anektirala Krim 2014. i vjerojatno bi kopneni napad na kritičnu enklavu smatrala velikom eskalacijom.

Mogućnost povratka Krima spominjala i zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane

Mogućnost ukrajinskog zauzimanja Krima spomenula je i Laura Cooper, zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane, koja je rekla da je Krim nadohvat ruke Ukrajini. "I samo da bude jasno, Krim je Ukrajina", dodala je.

Također je rekla da bi američko oružje moglo biti korišteno za napad na Krim, što je Kremlj opisao kao "izuzetno opasan potez" i "dokaz izravne upletenosti SAD-a u sukob".

U srijedu, u rijetkom priznanju poteškoća na frontu, Putin je rekao: "Radimo pod pretpostavkom da će se situacija na novim teritorijima stabilizirati."

Problemi u ruskim redovima

Problema u ruskim redovima očito ima. 

Aleksandar Kots, ruski novinar koji se nalazio u tamošnjim ruskim snagama, rekao je da je na bojištu bilo premalo raspoloživih vojnika za postavljanje ozbiljne obrane pred ukrajinskim snagama koje kontinuirano napreduju. 

Ukrajinski vojnik koji se bori u Hersonu rekao je za The Telegraph da ruske snage "bježe i napuštaju zahrđalo oružje".

Rekao je da je vidio kako ruski vojnici pucaju u leđa jednom od svojih ljudi kada se pokušao predati.

Ukrajina se prije tjedan dana pohvalila i da je zarobila prvog novomobiliziranog ruskog vojnika. Vojnik je u videu rekao da je otputovao na liniju bojišnice s namjerom da se preda, što se tumači kao još jedan znak niskog morala u ruskoj vojsci.

Pročitajte više