Američki vojnik odavao tajne Kinezima o ratu u Ukrajini te planovima za Tajvan

Foto: CBS

Pripadnik američke vojske uhićen je i optužen za prodaju osjetljivih vojnih tajni kontaktima u Kini, piše BBC.

Narednik Korbein Schultz uhićen je jučer u Fort Campbellu u Kentuckyju nakon istrage FBI-a i protuobavještajne službe američke vojske. Schultz je radio kao analitičar u vojno-obavještajnoj agenciji.

Prema optužbama, plaćeno mu je 42.000 dolara u zamjenu za desetke osjetljivih sigurnosnih zapisa. Dužnosnici kažu da su kaznene radnje započele u lipnju 2022. i nastavile se sve do njegova uhićenja.

Narednik Schultz optužen je za urotu zbog otkrivanja informacija o nacionalnoj obrani, iznošenja tehničkih podataka u vezi s obranom bez dozvole te podmićivanja javnog službenika.

Odavao tajne o ratu u Ukrajini, planovima za Tajvan, hipersoničnom oružju...

"Ponašanje navedeno u današnjoj optužnici predstavlja tešku izdaju prisege da ćemo braniti svoju zemlju", rekla je Larissa Knapp iz FBI-ovog odjela za nacionalnu sigurnost. "Umjesto da čuva informacije o nacionalnoj obrani, optuženik se urotio sa stranim državljaninom da ih proda, potencijalno ugrozivši našu nacionalnu sigurnost", kazala je.

Neke od informacija koje je navodno dao odnosile su se na hipersoničnu opremu, studije o budućem razvoju američkih vojnih snaga i dokument o vojnoj spremnosti Kine.

U dokumentima ministarstva pravosuđa za naplatu ne navodi se kineska vlada kao upletena u shemu niti se identificira kontakt koji mu je platio.

U optužnici stoji da je dobio upute da svojoj kontakt-osobi prenese "izvorne i ekskluzivne dokumente". Obavještajni podaci koje je dao uključuju informacije vezane uz rat u Ukrajini i "operabilnost osjetljivih američkih vojnih sustava i njihove sposobnosti". Također je proslijedio informacije o američkim planovima u vezi s Tajvanom u slučaju da bude napadnut.

Pročitajte više